Én csak egy mezei átlagpolgár vagyok...

Én csak egy mezei átlagpolgár vagyok...

A parlament épülete (Fotó: Ivan Rohovchenko / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentem, én csak egy mezei átlagpolgár vagyok, de azt azért tudom, hogy mi a fontos. Épp ezért minden alkalommal, amikor választások vannak, elmegyek szavazni, bedobom az urnába a voksomat – bár utána gyakran eszembe jut, hogy ha mégsem, az az égvilágon semmin nem változtatott volna, ez az eredményekből utólag mindig látszott, de a Samu, a haverom elmagyarázta – neki még érettségije is van –, hogy ha mindenki úgy gondolkodna, hogy az az egy szavazat semmit sem számít, akkor borulna a bili. Visszakérdeztem, hogy így talán nem borul? De azért szorgalmas vagyok, bár talán mondhatnám ezt múlt időben is, mert manapság már teljesen össze vagyok zavarodva.

Engem a műhelyben komcsinak csúfolnak, mert állandóan ezen megy a vita, hogy ki jobb-, meg ki baloldali, aztán az egyik oldal egyfolytában pocskondiázza meg anyázza a másikat, de szerintem ez így marhaság. Mondom, én leginkább a szociáldemokráciát pártolom – azt hiszem, így mondják –, nekem azok valamiért szimpatikusabbak, de elismerem, hogy mindegyik oldalnak vannak előnyei is, meg csúnyaságai is, persze, ki mondhatja el magáról, hogy tökéletes? Nekem az sokat számít, hogy emberszámba vegyenek, és nem csak egy pénzcsináló berendezés vagyok a számukra. Szakszervezet meg ilyesmik szerintem kellene, de ez a kormány mindennek és mindenkinek a nyakára lép, aki nem az ő nótáját fújja. Látszik is, mire jutottunk ezzel! Igaz, a nagy büdös semmit is baromira meg tudják magyarázni, hát ezt legalább jól kitanulták.

Az előbb már mondtam, hogy mostanság totál összezavarodtam, de ez talán nem is most kezdődött. Csak tekintgetek körbe-körbe, hogy mi ez az egész, de semmit nem értek. Illetve érteni értek, csak azt nem tudom, hogy mit akarnak ezek az urak ott a parlamentben. Mondom, én soha nem a Fideszre szavaztam, valahogy nem tetszik a Viktor fizimiskája meg a nagyképű hőzöngése, hogy majd ő megmondja a tutit, mert atyaúristennek képzeli magát. Csak azt nem tudom fölfogni ésszel, miképpen lesz itt valamikor más világ, amikor azokra még mindig a fele rászavaz, a másik fele meg csak kapkodja a fejét, mert fogalma sincs, hová húzza az x-et. Tudom, most a DK, a Dobrev Klára-párt a legerősebb, de szerintem ennyi telik tőlük, ahol most állnak, ebből több nemigen lesz. Meg ha lesz is, fölmennek 20 százalékra, hát az röhej, mit kezdenek vele? Meg aztán az sem biztos, hogy fölmennek.

Aztán itt meg is halt a mutatvány! Hol vannak a többiek? Állítólag nyomul a fiatalság, hát nyomuljon, övék a jövő, én bírom a Donáth Annát, de hát ők is hol állnak? Még ha össze is szövetkezne ez a két hölgyemény, az is édeskevés, de azt mondják, ezek is csak üzengetnek egymásnak meg mutogatnak. Ellenzéki összefogás? Kimondani is rossz, megvalósítani meg… tudjuk, megpróbálták. Felejtsük el!

Hány párt is van az ellenzékiek között? Én már megszámolni sem tudom! Mégis mindegyik politizál, járatja a száját, kiabálnak a parlamentben, hűha! A Viktor meg csak pöffeszkedik, elégedetten néz maga elé, ez is bejött, ezt is becumizta a népség, és hát igaza is van, sajnos. Bár ne lenne! Szóval visszatérve a pártokra, én igazából nem is tudom, mit csinálnak. Talán egyedül a kutyások, azok legalább elmennek buszmegállót kifesteni vagy átjárókat építeni, annak legalább van valami értelme, örül is a népség, legalábbis azok, akik épp arra járnak. Ez is valami, bár kevés, mert aki nem jár arra, az nem tud örülni a szépen kifestett buszmegállónak. De a humorukat, azt bírom, mert ez az egész, ami itt zajlik, az tényleg röhejes, csak nevetni érdemes rajta. Még hogy passzivisták! Ilyeneket kitalálni! De tetszik!

Tegnap mondta valaki, hogy állítólag hat ellenzéki párt van. Egy helyett. Kettő is sok lenne a Viktorék ellen, de hat…! Én nem is tudom fölsorolni mind a hatot. Vannak valamiféle zöldek, na, azokat is bírom, kevesebb legyen a füst télen a faluban, amikor autógumikkal meg petpalackokkal tüzelnek, mert más nincs, hát ez így rendben van. Egyetértek. Meg túl sok az autó Pesten, már-már egymásba érnek, ráadásul majdnem mindegyikben csak egy ember ül, pedig járnak a buszok meg a villamosok is. Igaz, ez engem olyan nagyon nem érdekel, már az idejére sem emlékszem, mikor voltam Pesten. Talán amikor osztálykirándulásunk volt. De nem is mondtam igazat, mert a lányomék ott élnek, és a múltkor fölhívott, hogy képzeljem el, újabban biciklivel jár dolgozni, mert olyan szép bicikliutak vannak már mindenfelé, és hogy milyen jó érzés a Duna-parton tekerni. Most, hogy szünet van, reggel az unokámmal együtt tekernek, leadja az úszótáborba, aztán hazafelé meg újra együtt. Gratuláltam is neki, mondtam, lányom, sokat tettél ezzel, hidd el nekem, csak így tovább!

Nézem a híradót, hallom, hogy egyeseknek még ez a hat ellenzéki párt is kevés, hát mi a francot képzelnek? Én a Márki-Zayt bírtam, jól megcsinálta ott Vásárhelyen, hogy kigolyózta a bombabiztos Lázárt, de a parlamenti választást jól elcseszte, látszik, hogy nem nagyon ért a politikához. De hogy új pártot akar, az számomra érthetetlen. Lehet, hogy már meg is csinálta? Tisztességes ember, uralkodjon a városában, járjon továbbra is templomba, hallottam, hogy népszerű arrafelé, az emberek értékelik, ha valaki nem lopja ki a szemüket. De még egy párt?? És ez még mind semmi! Jön a Mesterházy, róla azt mondják, komcsi volt, de ez engem marhára nem érdekel, ha tisztességgel végzi a dolgát. De ő is új pártot akar meg a korábbi párttársa, Ujhelyi, akinek nem elég Brüsszel, ő is saját pártot csinálna, hát őszintén, mi a francot képzelnek ezek itt? A több mint 300 milliós USA-ban elég az embereknek két párt is, mi meg már tízmillióan sem vagyunk, de nekünk legalább tíz kell. Vagy mittudomén hány még!

Sajnos egyre hangosabb a hazaárulózás manapság, egymás szemére hányják ezt a durva vádat, de nem gondolnak mögé, csak kiabálnak. Szerintem az a hazaáruló, aki nem a nép szolgálatában teszi a dolgát, hanem épp ellenére, és kilopja a pénzt a zsebünkből. Meg mindenhonnan, ahol talál. És ilyenkor eszembe jut, hogy azok, akik egymás után futószalagon gyártják a pártokat, azok vajon a nép érdekeit szolgálják? (Azt tanultam valamikor, hogy ez egy költői kérdés, ami azt jelenti, hogy nem kell rá válaszolni.) Ja igen, most jut eszembe, itt ez az ugribugri Jakab-gyerek, ő is kitalálta, hogy neki is kell egy párt, mert hát mit ér az élet párt nélkül? Ez az egész egyszerűen döbbenetes és ugyanakkor röhejes, úgy tűnik, ezek marhajól elvannak ott a parlamentben, a Viktor meg is emelte a fizetésüket rendesen. Azt mondta a Samu a múltkor, hogy ezek a megélhetési politikusok. Mit mondjak, ennyi pénzből én is szívesen ellébecolnék abban a gyönyörű épületben, csakhogy tévednek ezek az urak, azt nem az ő kedvükért, hanem a mi érdekünkben építették valamikor, de ez őket egyáltalán nem érdekli.

Samu még azt is megkérdezte nemrég, hogy szerintem ki lenne a legjobb miniszterelnök, ha a Viktor nyugdíjba megy – mert hogy leváltani lehetetlen, az már biztos. Remélhetőleg nyugdíjba azért elmegy valamikor! Gondolkodtam a dolgon, aztán csak kimondtam, hogy szerintem ez a Karácsonyi gyerek a legjobb, mert az jól eligazgatja Pestet, pedig folyton betartanak neki. Meg ha dumál a tv-ben, mindig értem, hogy mit akar mondani, ráadásul nem köpköd senkire, de azért kimondja. Hát én így gondolom, őrá szavaznék, bár nem tudom, hová is tartozik éppen, melyik törpepártba, mert így hívják ezeket az okosok. Gyerekkorom óta nem voltam templomban, mégis úgy köszönök el most, ahogy valamikor régen a nagyapám szokta mondani: Isten áldásával! Mit mondjak, nagyon ránk férne már!

Címkék: ellenzék