Magad uram, ha szolgád nincsen

Magad uram, ha szolgád nincsen

A terézvárosi piac épületében működő kereskedés vietnámi tulajdonosa egy raklapnyi tisztítószert, kéztörlőt, maszkokat, kézfertőtlenítőt ajándékozott a terézvárosi önkormányzatnak. Balra Soproni Tamás polgármester, jobbra Vo Van Hai (Fotó: Soproni Tamás Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar emberek túlnyomó többsége a bajban segítséget nyújt rászoruló embertársainknak. Láttuk ezt árvizek idején, az ajkai ipari katasztrófa után is. Ezt az alapvetően humánus hozzáállást még a kiélezett belpolitikai feszültség sem képes megváltoztatni.

Az elmúlt hetekben sok példát láttunk az önzetlen segítségnyújtásra, összegyűjtöttem belőlük egy csokorra valót. Ezekre gondoljunk majd, ezekből merítsünk erőt, ha sűrűsödik a baj, és egyre erősebben nyomaszt a bezártság és a ránk ömlő tragikus hírözön. Most csupa szívet melengető hír következik.

Rákosmentén 500 darab maszkot készít egy helyi alapítvány szervezésében öt varrónő. A rákoskeresztúri piacon az egyik hétvégén egy hentes húscsomagot ajándékozott a rászorulóknak. Kedvezményes árral igyekszik segíteni egy monori pékség, a járványhelyzet miatt 50 forinttal olcsóbban kínálják kilós és félkilós kenyerüket. A nagykőrösi református gyülekezetben gondos kezek varrják – fizetség nélkül, pusztán szeretetből – a maszkokat. Több mint száz mosható szájmaszkot juttattak el gyülekezetük azon tagjainak, akik igényelték – erről Szabó Gábor lelkipásztor számolt be közösségi oldalán.

Karanténfőzés csúcsminőségben | Magyar Hang

A terézvárosi piac épületében működő kereskedés vietnámi tulajdonosa egy raklapnyi tisztítószert, kéztörlőt, maszkokat, kézfertőtlenítőt ajándékozott a terézvárosi önkormányzatnak. Egy budapesti üzletember az idei évre tervezett klímavédelmi kampányára szánt 100 millió forintot étel formájában a Szent László Kórháznak adja, illetve a munkájukat elvesztő emberek családjainak megsegítésére fordítja. Tapolcán meleg ebéddel látja el a helyi mentőállomás szolgálatot teljesítő dolgozóit egy pizzéria és egy kávézó vezetése.

Teleky Zoltán pécsi séf szervezésében a pécsiekért dolgozó egészségügyi alkalmazottaknak meleg ebédet szállítanak. Az akcióhoz több étterem is csatlakozott. A fővárosi egyik neves olasz étterme napi 200 pizzával segíti az egészségügyben dolgozókat. Siófokon több szervezet is segítséget nyújt a kórháznak. Van, aki szendvicset szállít, más pedig ingyenesen szájmaszkot gyárt az orvosoknak és ápolóknak.

Egy siófoki hotel üzemeltetője, Tóth Gergely megnyitotta a szálloda kapuit, térítésmentesen karantént biztosít a külföldi munkából hazatérő magyaroknak, akik otthonukban nem tudják megoldani az elkülönülést. A magyar milliárdosok közül Csányi Sándor magánklinikát, Nagy Elek 105 szobás hotelt ajánlott fel a járvány elleni védekezéshez. Soros György magyar származású amerikai üzletember 1 millió eurót (350 millió forintot) adományozott a fővárosi önkormányzatnak. A Máltai Szeretetszolgálat a hajléktalan emberek számára alakít ki házi karantént egy használaton kívüli budapesti épületben. Egy ingatlanfejlesztő cégcsoport is Budapest küzdelmét kívánja segíteni 50 millió forintos adományával.

Az önkormányzatoknál is több szép példát láttunk: Ferencváros rendkívüli pandémiás járadékot nyújt azoknak a kerületi lakosoknak, akiknek a járvány miatt megszűnt a jövedelme, 300 millió forintot különítettek el erre. Közadakozásból vett magának a koronavírust kimutató PCR diagnosztikai gépet a berettyóújfalui kórház. Két nap alatt adták össze a helyi cégek és magánemberek azt a 14 millió forintot.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Penyige önkormányzata több mint 120 millió forintot utalt vissza az államnak, amelyet eredetileg focipályájuk korszerűsítésére kaptak. A falu polgármestere, aki amúgy a helyi csapat edzője is, azt kéri a kormánytól, hogy a pénzt egészségügyi kiadások finanszírozására fordítsa. Putnok polgármestere, Tamás Barnabás magánszemélyként segélyszámlát nyitott 400 ezer forinttal. A putnoki képviselő-testület minden tagja hozzájárult kezdeményezéséhez.

A Somogy megyei Szentbalázson az idősotthon hat gondozója önként vállalta, hogy a fertőzésveszély csökkentése miatt a járvány végéig karanténban marad, és így gondozza a rábízott embereket.

Számos más önkormányzat, így több budapesti kerület és helyi képviselő vállalta, hogy segíti az időseket, intézi például lehetőségeihez mérten a bevásárlást.

Azért azt megjegyezném, hogy a szájmaszkok, a lélegeztetőgépek, a vírustesztelő berendezések biztosítása a járvány elleni védekezéshez a kormányzat dolga lenne. Azért fizetünk adót, azért alkalmazzuk őket miniszterként, azért kaptak kétharmados felhatalmazást, hogy szolgálják a köz érdekeit, vagyis minket.

A magyar emberek is megérdemelnék azt, amit más európai polgárok megkapnak a veszélyhelyzet idején. Hogy legyen kikkel újraindítani majd a gazdaságot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/14. számában jelent meg április 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az üzletekben vagy digitálisan! És hogy mit talál még a 2020/14. számban? Itt megnézheti!