Visz a vonat, megyek utánad

Visz a vonat, megyek utánad

Fotó: Unsplash/William-Iven

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsul az idő, mint a veszett fene – nem csupán a privát, hanem a globális is, ebben biztos vagyok –, legalább három dolog vált úgymond cikivé tavaly, amelyek korábban menőnek számítottak, húsz-harminc évvel ezelőtt ellenben vagy sehogy sem léteztek még, vagy csak alig. A tavaly alatt értelemszerűen 2019-et értem, idén már 2020 van, áldja meg a jóisten, sokáig azt is nehéz volt elképzelni, hogy lesz ilyen, erre tessék, egyszer csak beköszöntött, zárójel bezárva. Szóval a három dolog közül az egyik a palackozott víz, a másik a repülés, a harmadik a facebook – ezt kisbetűvel szoktam írni, köznevesült a rohadék, méghozzá annyira, hogy sokan az internet kifejezést használják helyette szinonimaként szegények.

Repülés és palackozott víz volt azelőtt is, ám egyikben és másikban is kevesen lelték örömüket, és a vizet műanyag szemét helyett üvegbe csomagolták akkor. Facebook viszont egyáltalán nem volt, és mennyivel jobban járt volna az emberiség, ha soha fel sem találják!

Papucs | Magyar Hang

Hogyan szakítsunk épphogy megrögzült szokásainkkal, egyre gyakrabban merül fel ez a dilemma rohanó világunkban. Valaha szinte csak a dohányzásról és az ivászatról kellett leszokni – az egyikről közel két évtizede sikerült, a másik takaréklángon pislákol –, plusz esetleg a mértéktelen zabálásról, utóbbinak szerencsére soha nem voltam a rabja, háziasan a nagymama főz, nagy adagokat a sertés eszik.

Mostanában tehát újabb és újabb leszokódásra ítélendő fenomének virítanak a horizonton. Mert meg kell mentenünk a bolygót, mondta ezt az a kiscsaj is, aki híres lett hirtelen.

Háromból egyet bírtam elintézni eddig, a facebookkal volt a legkönnyebb leszámolnom, jó néhányszor a torkára tettem a kést, a hírfolyam feltalálása óta irritált a görény,
és bár egy darabig képtelen voltam abszolválni a gyilkos mozdulatot, végül elszántam magamat, legalább két éve ennek. Ugrásszerű javulás következett be az életminőségemben, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy cselekedjen ügyesen.

Élet a Facebookon túl - egy hónap a közösségi oldal nélkül | Magyar Hang

A víz és a repülés keményebb dió. A poharat könnyű leverni az éjjeliszekrényről, a kulacs hajlamos bebüdösödni. Ember, küzdj és bízva bízzál, mondogatom magamnak, amikor átmenetileg többször használatossá teszem az egyszer használatos, 0,75-ös, műanyag palackot a csap alatt.

És ott van még a repülés. Egyik pillanatban Budapesten van az ember, a másikban Bordeaux-ban vagy Szentpéterváron. Szinte ingyen. Annak, aki abban nőtt fel, hogy Bedőházára sem magától értetődő eljutni, ez maga a csoda. Akkor is, ha korhely brit turisták tömkelegét kaptuk mellé az obligát árukapcsolás jegyében. Mindegy, valahogy meg fogom oldani. Ha másként nem megy, akkor apránként. Kevesebbet repülök. Ülök a seggemen itthon. Többet vonatozok. Nézegettem is a menetrendeket a minap. Berlin tizenegy óra, Lemberg sem sokkal több, Kolozsvár és Ljubljana hét, és nem is drágák a jegyek egyáltalán. Esetleg szupergyors vasút kéne még Közép- és Kelet-Európába is, igazán megépíthetnék snellben a köznevesült regionális-multinacionális lőrincek. Hiszen ebben lesz a biznisz rövidesen. Az időt utolérni kötött pályán sem kell félnetek. Addig is arra biztatnám nyájas olvasóimat, hogy lassuljanak szeretettel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/1. számában jelent meg január 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!