Gazda Albert

Kiegyezés

Kiegyezés

Szó sincs róla, hogy történelmünk legnagyobb pillanatai forradalmaink és szabadságharcaink lettek volna. Ugyan már, hősiesek voltak (hát persze), de elbukott mindegyik. A magyar történelem legnagyobb pillanata ezzel szemben a kiegyezés volt.
Magyarság

Magyarság

A magyarságban mostanában azt nem bírom a leginkább, hogy milyen nyomorultul hőbörgős lett. Megvannak rá az okai is tán, méltatlankodhatna a magyarság, ha vitába bonyolódnánk, mindazonáltal ettől még nem lesz jobb senkinek.
Cvekedli

Cvekedli

A legnagyobb gasztronómiai élménnyel Nyíregyházán szembesültem ezen a szóban forgó tavaszon. Ami ráadásul egyszerre régi és új. A Cvekedliben.
Amerika

Amerika

Elment a kedvem Amerikától. Mondjuk, nem hiszem, hogy Amerika összedől emiatt, vagy mély depresszióba zuhan, és elalvás előtt lucskosra sírja a párnáját.
A harmadik életünk

A harmadik életünk

Ennek a háborúnak is, pont úgy, mint az ezt megelőző összes többinek, egyszer vége lesz, és kezdődik egy másik élet. Nem én állítom ezt, csak ismételgetem néha, magamban, hátha elhiszem.
Őrjöngő bárány egy üres lakásban

Őrjöngő bárány egy üres lakásban

Milyen érdekes, hogy a XX. század végének és a XXI. elejének egyik legfontosabb magyar kulturális jelensége, Cseh Tamás a szerzőtársaival együtt a minimum kettővel utána következő nemzedék fogékony egyedeire is alapvető hatással tud lenni.
Gyificit

Gyificit

A birodalom végnapjaiban az üzemanyag lett a leghiánycikkebb hiánycikk odaát, karöltve a cigarettával, a sörrel, a vodkával, a hússal, a tejtermékekkel és így tovább. Benzin tényleg nem volt sehol.
Madár

Madár

A speciális balansz a múlté Munkácson. Hogy a városban három évtizede uralkodó klánnak mi volt a célja a villámgyorsan szárba szökkentett kezdeményezéssel, azt hetek múltán sem könnyű megfejteni.
Róka az úton

Róka az úton

Több mint harminc év után nem muszáj finomkodni tovább, miért ne lenne rögzíthető: ha Kárpátalja elátkozott hely, akkor Ukrajna százszorosan is elátkozott ország, nincs mit remélni tőle, és reménykedni sincs miben.
Csodálatos emberek

Csodálatos emberek

Kozma Endrének hála ismertem meg Sebő Ferencet. Nyilván tudtam azelőtt is, hogy van egy ilyen ember, csakhogy nem különösebben kedveltem a népzenét, még nem sejthettem, hogy a népdalok szövegeinél sűrűbb és mélyebb dalszövegek nemigen vannak.