Fejesnek áll a világ, az angolok a négy között

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy biztos, a svédek már a negyeddöntő kiharcolásával rendkívül elégedettek voltak, persze ez nem jelentette azt, hogy 1990 után – egyébként összességében ötödször – ne akartak volna bekerülni a legjobb négy közé. Mindenesetre a humorukkal sokakat megleptek, hiszen a svéd Aftonbladet lap angol nyelvű cikkében olyan öniróniával mutatta be a kezdő tizenegyet, hogy vélhetően szem nem maradt szárazon annál, aki ezt elolvasta: például José Mourinhót idézve a középhátvéd Lindelöf a cikkíró szerint a világ legrosszabb hátvédje. Az azonban nyilvánvaló volt, hogy a skandinávoknak eszük ágában sem volt elviccelni a negyeddöntőt. Az angolok ugyanakkor nagyon komolyan készültek a meccsre, a szurkolóik abban bíztak, hogy Kane ismét győzelemre vezeti az övéit.

Az összeállításokat szemlézve azonnal kitűnt, hogy a svéd alapcsapatnál az eltiltott Lustigot Krafth helyettesíti, míg az angoloknál a kezdőcsapatban maradt Dele Alli. Maga a találkozó a várakozásoknak megfelelően mezőnyjátékkal kezdődött, majd azzal is folytatódott, a kapuk nem igazán forogtak veszélyben – a magyar élvonalban ugyanakkor tátott szájjal bámulnánk ezt az iramot –, így az első 15 perc után máris felvetődhetett minden nézőben, hogy itt bizony az juthat az elődöntőbe, aki „véletlenül” talál egy gólt. A 21. percben aztán villantak egyet az angolok: Sterling két jó csel után szöktette Kane-t, aki alig lőtt kapu fölé.

Amíg mindez lezajlott, a két korábbi világsztár, Zlatan Ibrahimovic és David Beckham fogadást kötött egymással: ha a svédek jutnak tovább, akkor Beckham azt veszi meg egy IKEA áruházban, amit Ibra kiválaszt, míg angol elődöntő esetén Zlatan angol mezben szurkol végig egy válogatott meccset a Wembleyben, s a szünetben bedob egy fish & chipset. Mindenesetre a 30. percben már elkezdhetett brit mezt nézegetni Ibrahimovic, hiszen egy beívelt szöglet után Maguire tanári módon bólintott a bal alsóba, előnyhöz juttatva 1966 világbajnokát. Mivel sok izgalom nem volt ezek után a szünetig, így a boldog angol szurkolók a 43. perc táján elénekelték a Good save the Queent. Ez olyan lelkesedést váltott ki az angol válogatottból, hogy kis híján megduplázták az előnyüket, ám Sterling nagy akarásából nyögés lett: se nem adta le a labdát, se nem lőtte be a félidő legnagyobb ziccerét, hanem egyszerűen belevezette a labdát Olsenbe.

A második 45 percben vélhetően egyetlen elv vezette a svédeket, hogy minél előbb egyenlítsenek. Szegény Bergnek egyszerűen semmi sem sikerült, hiszen előbb Claesson beadása csak súrolta a feje búbját hatalmas ziccerben, majd Augustinsson labdáját már rábólintotta 6 méterről, ám Pickford emberfeletti bravúrral védte azt. Mindenesetre ebben a két percben több veszélyt jelentettek a háromkoronások, mint a teljes meccs eddigi részében. Ettől úgy megijedtek az angolok, hogy hirtelen támadni kezdtek, és az 59. percben a kezdőben „felejtett” Dele Alli újabb fejesgólt szerzett, így szinte pontot tett minden vitás kérdésre, már ami a továbbjutást illeti. Még akkor is, ha két perccel később a vb legpechesebb csatára címre esélyes Berg közeli lövését Pickford újabb bravúrral hárította, akárcsak a 72. percben, így ekkor már Pickford 3-0-ra vezetett Berg ellen, míg az angolok őrizték kétgólos előnyüket. Nem véletlenül kezdtek rá a drukkerek a Hey, Jude örökzöldre. Halkan jegyezzük meg, Berg nem fog legkellemesebb álmaiban Oroszföldre gondolni, ugyanis a vb-n 15-ször lőtt kapura, és egyetlenegy gólt sem szerzett…

[caption id="attachment_2768" align="alignnone" width="1024"]

Lewis Hamilton is megünnepelte a Brit Nagydíj helyszínén, Silverstone-ban az angolok sikerét Fotó: Twitter[/caption]

A végén pedig újra felharsant a Good save the Queen, Anglia tovább dédelgetheti világbajnoki álmait, míg Ibrahimovic kiválaszthatja, melyik meccset szeretné a Wembley-ben végigszurkolni angol mezben.

Negyeddöntő

Svédország–Anglia 0-2 (0-1)

Szamara, Szamara Aréna, 39.995 néző. Jv.: Bjorn Kuipers (holland)

Svédország: Olsen – Krafth (Jansson, 86.), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson, Ekdal, Forsberg (Olsson, 65.)  – M. Berg, Toivonen (Guidetti, 65.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson.

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Lingard, Henderson (Dier, 85.), Alli (Delph, 77.), Young – Sterling (Rashford, 91.), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Góllövő: Maguire (30.), Alli (59.)

A vb teljes menetrendjét itt találja.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: zx_BMolnarL, foci, foci-vb