Bocsánatot kért az úszószövetség a bántalmazott sportolóktól

Bocsánatot kért az úszószövetség a bántalmazott sportolóktól

Turi György a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget ért a Turi György-ügy vizsgálata és ennek alkalmából sajtótájékoztatót tartott pénteken Ugrin Tamás, a Magyar Úszó Szövetség által felállított vizsgálóbizottság elnöke. Ugrin elmondta: húsz embert hallgattak meg, akiknek a személyét nem fedi fel a jelentés. De az biztos, hogy igyekeztek őket úgy összeválogatni, hogy Turi negyvenéves karrierjének minden szakaszából szólaltassanak meg versenyzőt, szülőt és kollégát is – írja a Blikk.

A jelentés szerint Turi György negyvenéves karrierjének minden szakaszából próbáltak versenyzőt, szülőt, kollégát meghallgatni.

Ezek alapján megállapították, hogy Turi módszerei között már a nyolcvanas években jelen voltak a testi és lelki fenyítések, és a bántalmazásokról a szülőknek a sportolók a legtöbb esetben nem szóltak.

A versenyzők úgy látják, az elmúlt két évtizedben már egyre kevésbé volt része Turi György edzéseinek a fenyítés, de többször is megengedhetetlen hangnemben beszélt a sportolókkal.

Az edző a vádakat részben elismerte, és bocsánatot is kért érte.

A bizottság leszögezte, hogy Turi módszerei sértették az emberi méltóságot, károsak és a felnőtt életre is kiható lelki sérüléseket is okozhattak.