Dévai Bogi húsz év után nyert Eb-aranyat a magyar női tornasportnak!

Dévai Bogi húsz év után nyert Eb-aranyat a magyar női tornasportnak!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A glasgow-i tornász Európa-bajnokságon ugrásban Dévai Boglárka bizonyult a legjobbnak: a szombathelyi sportolónő a legmagasabb pontszámmal jutott be az ugrás szerenkénti döntőjébe, így vasárnap elsőként mutatta be gyakorlatát. Ennek azért van a sportágban jelentősége, mert a bemelegítés után egyből jön a bemutatás, és a finálé, vagyis nem kell a hosszas várakozás közben attól tartani, hogy a versenyző izmai kihűlnek.

Boglárka ugrása mindkét alkalommal jól sikerült, de a leérkezés egyik esetben sem volt hibátlan. Csakhogy később kiderült, Rácz Gábor tanítványa a mezőny legnehezebb ugrását mutatta be. A 6,0-s erősségű ugrása után egy, az 5,4-es erősségű után három tizedpontos levonást kapott, így 14,349 ponttal zárt.

A folytatásban senkit nem büntetett levonással a zsűri, de mivel egyik gyakorlat sem volt olyan erősségű, mint a magyar versenyzőé, ezért a hatodik induló után már biztos volt, hogy Dévai érmet nyer. Kiderült, végül sem a német Sarah Voss, sem az orosz Angelina Melnyikova sem tudta megelőzni a magyar lányt. Dévai sikerével húsz év után nyert aranyérmet Európa-bajnokságon magyar női tornász.

NŐI TORNA-EB, GLASGOW

FELNŐTT SZERENKÉNTI DÖNTŐK

Ugrás: 1. Dévai Boglárka (Magyarország) 14,349, 2. Angelina Melnyikova (Oroszország) 14,233, 3. Denisa Golgota (Románia) 14,166