Majdnem 1000 milliárdnyi adó ment sportra a taóból

Majdnem 1000 milliárdnyi adó ment sportra a taóból

Négy VIP-szektor várta az érkezőket a felcsúti stadionban 2021. július 15-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz év alatt, a program 2011-es bevezetése óta 923 milliárd forintot gyűjtöttek össze a sportszervezetek a társasági adóból, és a taóprogramnak a Covid-válság sem tett be. Egy gyengébb év után a felcsúti futballakadémia 3,9 milliárd forinthoz jutott – számolta ki a 24.hu a hat kedvezményezett sportág szövetsége által adott válaszokból. Vagyis ennyi pénztől esett el a központi költségvetés, hiszen a támogatások a büdzsé helyett érkeznek a sportszervezetekhez.

A felhasznált összeg 133 milliárd forinttal nőtt egy év alatt, de ennek csak a kétharmada friss pénz, a 2020/2021-es idényre a portál adatkéréséig 88,7 milliárd forint felhasználását jelentették a sportszövetségek, a fennmaradó összeggel a korábbi évek számláinak értéke nőtt.

A 2006-ban Orbán Viktor által létrehozott Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány van a csúcson. A miniszterelnök falujába tíz év alatt 36,3 milliárd forint futballtámogatás érkezett a 24.hu összegzése szerint, tavaly 3 milliárd 873 millió forint. Az MLSZ adatai szerint tíz év alatt csak a futballklubok 589,3 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be, ebből 308 milliárdot hagyott jóvá a szövetség, és 265,4 milliárdot használtak fel az egyesületek, ennek csaknem 14 százalékát a felcsúti akadémia.

Fociban a második legnagyobb összegnek tavaly a mezőkövesdi Zsóry FC-nél örülhettek: 516,5 millió forintnak. Ez több mint hatszor annyi, mint amennyit a Fradi kapott (83,1 millió forint).