Szigeti csúcs: tíz másodperc, egy futó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrült sokan futnak a Margitszigeten – ezzel az állítással aligha lehet vitatkozni, főleg azóta nem, hogy megépült, tavaly pedig teljes hosszában meg is újult a mintegy 5,3 kilométeres futókör a Nyulak szigetén. A közelmúltig azonban nem vállalkozott rá senki, hogy számba vegye, „mennyi az annyi”; az Eco Counter Magyarország forgalomfigyelő rendszere segítségével végre megvannak az első adatok – ezeket a cég tavaly március 15. és december 28. között vette fel.

A PYRO Box számlálógépet korábban Budán, a Görzenál mögötti bringaútszakaszon tesztelték, a Margitszigeten pedig a felújított kaszinó vonalában egy villanyoszlopon helyezték el, hogy a szenzorok ne kaphassanak sem direkt, sem visszaverődő infravörös sugárzást. Az emberi test hőjéből dolgozó, energiaigénytelen eszköz (akkumulátora akár 10 évig is bírja…) kilenc és fél hónap alatt csaknem 1 040 000 áthaladást rögzített, a legforgalmasabb órában – augusztus 29-én – 848-at. A legforgalmasabb nap április 2-án volt (8225 áthaladás), az átlag 3598. Április első hetében egyébként 42 435 ember mozgott el a szenzor előtt. (Ezt a számot a mostani hétvége megdöntheti, hiszen a Margitszigetről indul és ide is fut be a Vivicitta városvédő futás több távon, több tízezer nevezővel.)

A forgalom napi lefolyását mutató ábrákról könnyen leolvasható, hogy a legtöbben kora este mennek futni a szigetre: munkanapokon este 7 és 8 között átlagosan 343 áthaladást észlelt a gép észak felé. A legforgalmasabb időszakban átlagosan 10,5 másodpercenként futott el egy ember a szenzor előtt. A legnépszerűbb nap a vasárnap és a szombat, a legkevesebben pénteken futnak a szigeten.

A menetiránnyal szemben a helyszíni megfigyelés szerint jellemzően nem futók vannak. Az adatokat árnyalja az a tény, hogy az áthaladók akár biciklisták, bringóhintósok is lehettek, bár erre a szakaszra azért ritkán hajt rá bringás, ugyanis rekortán.

A levegőminőség egyébként Budapest területén belül a Margitszigeten kiemelkedően jónak számít, ezt támasztja alá a fővárosi önkormányzat által évente közzétett, Budapest környezeti állapotértékelése címet viselő dokumentum is, ami növeli a terület vonzerejét a futók számára. No meg hogy nincs szintemelkedés sem.

Ez a cikk eredetileg a Szamizdat Magyar Nemzetben jelent meg 2018. április 14-én. Fizessen elő lapunkra! Amennyiben előfizetési díja május 13-ig beérkezik, már a május 18-án megjelenő első számtól tudjuk kézbesíteni a Magyar Hangot.