Még bíznak a Holdon landolt japán szonda életre keltésében

Még bíznak a Holdon landolt japán szonda életre keltésében

A japán Moon Sniper elnevezésű űrszonda leszállóegységének elképzelt landolása (Forrás: Japán Űrhivatal/JAXA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár pénteken sikeresen landolt a japán JAXA űrügynökség szondája a Holdon (méghozzá az eddigi legpontosabban, hiszen alig száz méterre tért el a kijelölt célponttól), az irányítói mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek. Az űreszköz napelemei ugyanis nem léptek működésbe és így a szonda nem képes energiát termelni. Vagyis csakis az akkumulátoraiban meglévő elektromosságot használhatja, ami hamarosan kifogy.

A JAXA hétfőn bejelentette, hogy kikapcsolták a szondát (hogy ne fogyasszon áramot), abban reménykedve, hogy képesek lesznek életet lehelni a nem működő napelemekbe. Még előtte azonban le tudták tölteni a landolásról szóló telemetriai, illetve az alkatrészei működéséről szóló diagnosztikai adatokat, az kiderült ezekből, hogy a napelemek nyugat felé néznek. Azt remélik, hogy amikor majd közvetlenül a napelemekre süt a nap, a szonda képes lesz termelni valamennyi áramot. Amikor lekapcsolták a szondát, az akkumulátorai már csak 12 százalékosan voltak töltve, vagyis sajnos az utolsókat rúgta.

A SLIM rövidítésű küldetés sikere révén Japán lett az ötödik ország, amely „puha” (vagyis roncsolódásmentes) leszállást tudott véghezvinni a Holdon. Ez volt az utóbbi években a harmadik japán holdra szállási kísérlet. Az előző kettő (egy állami és egy magán finanszírozású) teljes kudarccal végződött.