A túl nagy őszinteség vezethetett a ChatGPT-t fejlesztő cég társalapítóinak kirúgásához?

A túl nagy őszinteség vezethetett a ChatGPT-t fejlesztő cég társalapítóinak kirúgásához?

Sam Altman 2022-ben (Fotó: Village Global/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkolta a techvilágot a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI két társalapítójának, Sam Altmannak és Greg Brockmannak a váratlan kirúgása – írta a téma hátterét boncolgató cikkében a BBC digitális ügyekkel foglalkozó szakújságírója. Zoe Kleinman írásából az is kiderült, mind Altman, mind Brockman meglepődött azon, hogy milyen váratlanul és gyorsan kitették őket az általuk alapított vállalatból.

A mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésében élen járó OpenAI igazgatótanácsa még pénteken egy szűkszavú, ám szöveg szempontjűból annál keményebb közleményben jelentette be, hogy mivel Altman nem volt „következetesen őszinte a kommunikációban” velük, ezért „elvesztették a bizalmukat” iránta, így egyöntetűen arra a véleményre jutottak, hogy menesztik őt tisztségéből. A BBC beszámolója szerint a cég másik társalapítóját, Greg Brockmant néhány perccel később bocsátották el. A két társalapító mellett még négy személy volt tagja az OpenAI vezetőségének, így ez a négy személy távolította el két másik társukat. A közleményből az is kiderült, hogy Altman helyét az eddig vezető mérnöke, Mira Murati veszi át.

A techsajtó csak találgatja a meglepetésszerű menesztések okát. Az biztosnak tűnik, hogy nem anyagi természetű konfliktus állhat a háttérben. Az OpenAI jelenlegi értékét mintegy 80 milliárd dollárra taksálják. A vállalat legnagyobb befektetője, a Microsoft főnöke, Satya Nadella azt mondta, hogy „bízik” a cégben. „Nos, erre szüksége is van – a Microsoft milliárdokat fektetett bele, és a ChatGPT alapjául szolgáló technológia már beépült a Microsoft irodai alkalmazásaiba” – jegyzi meg a BBC. Közben többen is feltették a kérdést: vajon magával a technológiával lehet a probléma? „Néhány nappal ezelőtt Altman arról írt, hogy a ChatGPT a »megnövekedett kereslet« kielégítésével küzd, és szüneteltetnie kellett a legfelső szintű előfizetési szolgáltatásra való feliratkozást. Ez elég ahhoz, hogy elbocsássák?” – vette fel a kérdést cikkében a brit közszolgálati adó riportere.

Alig két héttel ezelőtt Altman az Egyesült Királyságban részt vett a világ első mesterséges intelligencia biztonsági csúcstalálkozóján, a mintegy 100 globális küldött egyikeként. És beszédet is tartott cége és technológiája jövőjéről. Ebben az általa úttörőként kifejlesztett nagy teljesítményű technológia kockázatairól és előnyeiről is szt ejtett, leszögezve azt is, hogy a mesterséges intelligencia „eszköz és nem teremtmény”, és a BBC szerint őszintének tűnt azon félelmei kapcsán, hogy egy nap elszabadulhat a pokol. Zoe Kleinman szerint Altmannak nagy valószínűséggel ekkor még fogalma sem volt arról, hogy menesztik posztjáról.

A techvilág nagyjai közül egyébként egyre többen álltak ki az OpenAI társalapító mellett, a Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt saját hősének nevezte Altmant. A beszámolók szerint aki látványosan hallgat, az a Tesla eletromos autó és a Space X űrmagánvállalatot, valamint az X-re átkeresztelt korábbi Twittert is birtokló Elon Musk. Az amúgy közéleti, technológiai kérdésekben olykor hiperaktív Musk hallgatása azért is érdekes, mert ő volt az, aki ugyancsak társalapítóként az OpenAI felállításán bábáskodott, és újabban egy új MI-csetbot fejlesztésében is érdekelt.

Vasárnap pedig már arról értesült a CNBC, hogy az OpenAI több nagybefektetője, köztük a Microsoft is visszahozná Altamnékat.