Elveszett paradicsomot kerestek a Nemzetközi Űrállomáson

Elveszett paradicsomot kerestek a Nemzetközi Űrállomáson

Űrhajós paradicsomot locsol a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS-en) szolgálatot teljesítő űrhajósoknak a legkülönfélébb feladatokat kell elvégezniük – sokszor olyan munkát végeznek, amit (első hallásra) nem feltétlenül kötnénk az űrhajózáshoz. Frank Rubio, a NASA asztronautája például paradicsomot termesztett az űrben. A kísérlet célja részben annak tesztelése volt, hogy milyen sikeresen lehet zöldségeket termeszteni a világűrben. Az űrhajóm betakarított termények talán a jövőben majd a hosszú távú űrrepülésekre induló űrhajósok táplálását szolgálhatják. A kísérleti termés betakarítása után azonban az egyik paradicsom eltűnt, és a legénység hónapokon keresztül azzal gyanúsította Rubiót, hogy ő ette meg. Ezt a vádlott tagadta, azt állítva, hogy csak ellebegett valahova a súlytalanságban. Azóta az űrhajós már haza is jött, de most bebizonyosodott az ártatlansága, hiszen megtalálták a paradicsomot. Számok nyelvén.

25 éves a Nemzetközi Űrállomás, hiszen első modulját 1998. november 20-át vitték fel Föld körüli pályára. Ez alkalomból jelentkeztek be élőben az épp fent lévő űrhajósok. Jasmin Moghbeli, a NASA-tól mesélte el, hogy „jó barátunkat, Frank Rubiót, ami már hazatért, hónapokig azzal vádoltuk, hogy megette a paradicsomot. De fel kell mentenünk őt, mert megtaláltuk a paradicsomot”.

hónapon keresztül volt szökésben a paradicsom. Ez persze nem komoly baki, és az űrhajósok is elpoénkodják, de ha valamilyen veszélyesebb tárgy lebegett volna el, és maradt volna fél éven keresztül ismeretlen helyen az űrállomáson, abból akár veszélyhelyzet is előállhatott volna.

hüvelyk (2,5 cm) volt a paradicsom mérete (a Red Robin törpeparadicsom fajtába tartozott), ez is magyarázhatja, hogy hogyan sikerült elveszíteni. A termést mindenhol keresték, megnézték a levegőztetőrendszer szűrőit és minden lehetséges zugot, de nem találták sehol. Most sem árulták el, hogy honnan került elő.

18-20 órán keresztül kereste a paradicsomot Rubio, a saját bevallása szerint (bár egyesek szerint csak túlzott, hogy még viccesebb legyen az incidens). Az űrhajóst akkor kérdezték erről, amikor szeptember végén visszatért a Földre.

371 napig volt az űrállomáson Rubio, ezzel ő lett az ISS-en egyhuzamban legtovább tartózkodó amerikai asztronauta. A legénység tagjai általában féléves turnusokban váltják egymást, de amikor Rubio hazajött volna eredetileg, az orosz Szojuz űrhajóval problémák támadtak, így csak a következő turnussal tudott hazatérni.

17 százalékos az ISS levegőjének relatív páratartalma. Ez nagyon száraz (Budapesten az átlagos relatív páratartalom 68 százalékos), de az elektronikai berendezések ezt szeretik. Viszont Rubio korábban úgy spekulált, hogy a száraz levegőn talán annyira összeaszott a paradicsom, hogy felismerhetetlenné vált, és valaki egyszerűen kidobta a többi szeméttel együtt.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/51-52., karácsonyi dupla számában jelent meg december 22-én.