Mikorra érhető el a nyájimmunitás?

Mikorra érhető el a nyájimmunitás?

Fotó: Unsplash/Markus Winkler

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Citi Research szerint 2021 utolsó negyedévében érhető el a nyájimmunitás, amikor a világ lakosságának már elég nagy hányada, mintegy 70 százaléka lesz beoltva – adja hírül a CNBC.

A bank előrejelzése szerint 2021-ben 0,7, 2022-ben 3 százalékponttal emelhetik a világgazdasági növekedést a koronavírus elleni vakcinák. Az utóbbi egy-két hétben egyre több kedvező hír érkezik a vakcinákról, kezdenek beérkezni a harmadik fázisú klinikai tesztek eredményei, tényleg közel van a regisztráció több oltóanyag esetében is, amely után az engedélyeztetés és a tömeggyártás következik.

A fejlett országok kötötték le gyártókapacitások mintegy 85 százalékát, náluk tehát már 2021 második és harmadik negyedévében zajlik majd a tömeges oltás, így alakulhat ki a nyájimmunitás az év utolsó három hónapjára. A szegényebb országokba valószínűleg lassabban jut el a vakcina, lehet, hogy 2022-ig kell várniuk.

A bank arra is rámutat, hogy az utóbbi időben valamelyest csökkent az oltás elfogadottsága: az októberben 15 országban végzett közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 73 százaléka kívánta beadatni az oltást, ami négy százalékkal kevesebb, mint három hónappal korábban. Külön kiemelték, hogy Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban és Oroszországban csak 54-59 százalékos az elfogadottsági arány, ami késleltetheti a nyájimmunitás elérését ezekben az országokban.