Ez vár mindannyiunkra? Hetekig nem ment 32 Celsius-fok alá a hőmérséklet

Ez vár mindannyiunkra? Hetekig nem ment 32 Celsius-fok alá a hőmérséklet

Gyerekek próbálnak hűsölni egy lyoni szökőkútban hőhullám idején

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte már fel sem kapja a fejét az ember az efféle hírre: 2023 júliusa volt a Földön valaha mért legmelegebb hónap. Lehet, hogy a hőmérsékletmérések kezdete előtt volt melegebb is annál, mint amit a bolygónak a múlt hónapban el kellett viselnie, de azóta biztosan nem. Bár a Föld átlaghőmérsékletének ipari forradalom előtti korokhoz viszonyított emelkedése még nem haladta meg a sokszor idézett másfél fokot, egyrészt azonban hamarosan át fogja lépni ezt a küszöböt, másrészt pedig, amint nap mint nap tapasztaljuk, már ekkora felmelegedés is bőven elég a katasztrofális következményekkel járó időjárási katasztrófák kialakulásához (lásd a helyi gleccsertavak kitörésekor keletkező áradásokról szóló cikkünket). Persze nem sokáig kell megjegyeznünk, hogy július volt a feljegyzett történelem legmelegebb hónapja – simán lehet, hogy egy hét múlva már az augusztus lesz az. 

1,54 Celsius-fokkal volt az idei július átlaghőmérséklete magasabb az ipari forradalom előtti korokhoz képest. Ha minden hónapban ez lenne a helyzet, akkor már most átléptük volna a másfél fokos lélektani határt. Fontos tudni azonban, hogy e határ átlépésekor semmi olyasmi nem fog történni, ami 1,49 fokos felmelegedés esetén ne történhetne meg. Vagyis a helyzet már most is szörnyű, nincs értelme örülnünk, hogy még nem léptük át a másfél fokot éves szinten.  

1,2 Celsius-fok jelenleg az éves felmelegedés aktuális állapota. Ahogy folyamatosan látjuk, már ez is elég ahhoz, hogy soha nem látott gyakorisággal érkezzenek a 40+ (a Mediterráneumban 50) fokos hőhullámok. 

0,25 Celsius-fokkal volt melegebb az idei július, mint a 19. század közepe óta tartó folyamatos és modern hőmérsékletmérések által valaha rögzített legmelegebb július. 

250 évente egyszer következhetne be emberi befolyás nélkül olyan perzselő hőhullám, mint ami júliusban pusztított Kínában. Ott a hónap közepén 52,2 Celsius-fokot is mértek. 

5-10 évente számíthatunk a jövőben az előrejelző modellszámítások szerint a júliusi extrém hőmérsékletekre (amelyek tehát soha korábban nem fordultak még elő). Sőt, ha a globális felmelegedés meghaladja a 2 Celsius-fokot is (ami egyáltalán nem kizárt, minthogy jelenleg semmi érezhető nem történik ennek megakadályozása érdekében), akkor az abszolút hőségrekordok döntögetése akár kétévente is bekövetkezhet. 

19 napon keresztül nem csökkent 32 Celsius-fok alá a hőmérséklet az arizonai Phoenixben júliusban. Ez nem a napi legmagasabb, de még csak nem is a napi átlaghőmérséklet, hanem a bármikor mérhető hőmérséklet. Vagyis az éjszakai minimumhőmérséklet is 32 fok felett volt majdnem három héten keresztül. a napi maximum pedig elérte a 47,2 fokot is. A város utcái ugyanúgy kiürültek, mint a covidlezásárok idején, hiszen sokak számára szó szerint halálos lett volna kimenni a szabadba. Ez a jövő vár mindnyájunkra.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/34. számában jelent meg augusztus 25-én.