A vulkanológusok szeme láttára született egy új tűzhányó

A vulkanológusok szeme láttára született egy új tűzhányó

A Reykjanes-félsziget egyik vulkánja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izland a világ vulkanizmus szempontjából egyik legforrongóbb helye, gyakorlatilag állandók a szigeten a földrengések, illetve a tűzhányókitörések. Július 10-én a vulkanológusok szeme láttára született egy új tűzhányó, amikor egy hosszú kőzetrepedés mentén megnyílt a föld, és jelentős mennyiségű láva tört a felszínre. Ha e jelenség a következő időszakban (vagy akár évezredek múltán) még sokszor megismétlődik, akkor akár egészen magas hegy is kinőhet a földből az egymásra rakódó és megszilárduló lávarétegekből. 

7000 földrengést észleltek az új vulkánnak is otthont adó régióban – Izland Reykjanes-félszigetén – mindössze tíz nap leforgása alatt, július 4-től kezdődően. A tűzhányókitöréseket gyakorlatilag mindig kisebb-nagyobb földrengések sorozata kíséri, hiszen mindkettő jelenség a földkéreg szeizmikus aktivitásának eredménye. 

4,8 volt a legnagyobb földrengés erőssége a Richter-skálán. Ezek nem igényeltek különösebb katasztrófavédelmi intézkedést, hiszen alapvetően ritkán lakott térségről van szó. A néhány helyi lakost azért figyelmeztették, hogy figyeljenek az esetleg meginduló sziklalavinákra. 

15 kilométeres vagy nagyobb mélységben sejtették a kutatók a folyékony magmát a régió alatt, miután elemezték a földfelszín deformitásának adatait. Április óta havonta nagyjából 1 centimétert tolódott el a táj egyes pontjainak pozíciója – ez talán nem tűnik soknak, de aktív mélybeli vulkanikus tevékenységre utal. 

2,7 kilométeres repedés nyílt ezen előjelek után a felszínen, ahonnan jelentős mennyiségű láva áramlott a szabadba. A láva előtörése még három nappal később is folyamatosan zajlott. 

12 millió köbméterre becsülték a még a felszín alatt lévő olvadt magma mennyiségét, amely 5000 olimpiai úszómedencét töltene meg. A mérések szerint ez az irdatlan mennyiségű folyékony kőzet alig egy kilométeres mélységben fortyogott. 

219 Celsius-fok volt a magmakamrából előtörő gázok legmagasabb mért hőmérséklete még napokkal a kitörés kezdete után is, bár addigra az erupció intenzitása már alábbhagyott.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/29. számában jelent meg július 21-én.