WHO: Másfél-három nap alatt duplázódik az omikronos esetek száma

WHO: Másfél-három nap alatt duplázódik az omikronos esetek száma

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képe (Fotó: Scripps Research)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 1,5-3 naponta duplázódik a helyi közösségekben a koronavírus omikron variánsa által fertőzöttek száma – írja a Reuters

A járvány gyorsan terjed a magas immunitással rendelkező országokban is, de egyelőre nem tudni, hogy ez azért van-e, mert „kikerüli” az oltást, vagy pedig azért, mert eleve sokkal fertőzőképesebb. Esetleg mindkettő.

A szervezet szerint már 89 országban kimutatták a variáns létét, amelyet november 26-án azonosítottak először Dél-Afrikában. Még mindig nincs elég adat azon feltételezés igazolására, hogy az omikron által okozott betegség enyhébb lefolyású, mint például a delta esetében. 

Eközben a Bloomberg arról ad hírt, hogy az Imperial College London adatai szerint szinte semmit nem véd az omikron-variáns ellen az, ha valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen – a brit tudósok szerint az immunitás ebben az esetben alig 19 százalék – idézi a Portfolió a hírügynökséget. Hozzáteszik: a harmadik oltás viszont akár 80 százalék fölé is tudja növelni az immunitást súlyos kimenetelű betegséggel szemben.

Az Imperial College kutatói is megerősítik, egyelőre semmi bizonyíték arra, hogy az omikron kevésbé súlyos tüneteket mutatna, mint a korábbi variánsok, mint például a delta.