Bemehetnek a közmédiába az ellenzéki pártok

Bemehetnek a közmédiába az ellenzéki pártok

A Magyar Televízió (MTV) Kunigunda utcai székháza Budapesten (Fotó: MTI / Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötperces bemutatkozási lehetőséget kap valamennyi országos listát állító párt a közmédián – a Telex számolt be a Közmédia Választási Iroda közleményéről. A pártok képviselői március 16-tól, három héten keresztül minden szerdán és csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában a 8 órai híreket megelőzően, a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig a 8 órai Krónikát követően ismertethetik választási programjukat. A szereplési sorrend megfelel a Nemzeti Választási Bizottság február 26-án tartott sorsolásának eredményeként a pártlisták szavazólapon való megjelenésének. Ugyanakkor a közös listát állító pártok külön-külön nem mutatkozhatnak be, összesen kaphatnak csak 5 percet.

A tájékoztatás szerint mindennek célja, hogy a közmédia felületet biztosítson ahhoz, hogy a magyar választópolgárok hiteles forrásokból ismerhessék meg minden induló párt és politikai szövetség programját, így a legszélesebb körű, kiegyensúlyozott információk birtokában hozhassák meg döntésüket április 3-án, áll a közleményben.

Az ellenzéki pártok részéről visszatérő kritika, hogy az alapvetően a kormányzati propagandát megjelenítő állami média műsoraiban nem kapnak kellő szereplési lehetőséget, a választási kampány kivételével nem hívják be őket a műsorokba. A híradókban mondjuk szerepelnek, de ott is – ahogyan azt rendszeresen bírálják – csak a lejáratásukról van szó. Az ellenzék amiatt is kritizálta a közmédiát, hogy szerintük az orosz propagandának megfelelő narratívában tálalják az Ukrajna ellen indított háborút, emiatt vasárnap az MTVA székházánál tüntettek is.

Címkék: közmédia, MTVA