Kepli Lajos: Alaptalanul próbálták a munkámat a magánéletemmel összemosni

Kepli Lajos: Alaptalanul próbálták a munkámat a magánéletemmel összemosni

Kepli Lajos (Forrás: Kepli Lajos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három nappal a választások előtt lemondott posztjáról Balatonalmádi polgármestere – járta be a sajtót a hír. Kepli Lajos szerint döntését befolyásolták az utóbbi időben hivatali munkáját és személyét ért támadások, valamint a médiában megjelent cikkek. A volt városvezetőt többek között ezekről kérdeztük.

– „Ki akarják törni a nyakát” – hangzott el, amikor a lakosság, de a képviselő-testület számára is váratlanul lemondott Balatonalmádi polgármesterségéről. Kik akarják kitörni Kepli Lajos nyakát?
– Jó kérdés. Az általam vezetett utolsó képviselő-testületi ülésen arról beszéltem, hogy a független polgármesternek mindkét oldalról szeretnék kitörni a nyakát. A legfőbb ok, hogy nem bíznak benne: az ellenzékiek túl fideszesnek, a kormánypártiak pedig túl ellenzékinek látják. A megjegyzés tehát nem konkrét személyekre vonatkozott. A rólam megjelent lejárató cikket egyébként nem tartom politikai leszámolásnak, hanem magánakciónak. 

– A magánéletét és az ehhez kapcsolódó állítólagos korrupciós ügyeket, önhöz közelálló személyek önkormányzati alkalmazását vagy éppen utaztatását vetette a szemére másfél héttel ezelőtt egy szélsőséges hírportál. Ön büntetőfeljelentést ígért. Megtette?
– Igen, már már másnap feljelentést tettem. 

– Közben néhány, Almádi életében szerepet játszó személy is nyilatkozatban kérte a megjelent vádak cáfolatát. Egy interjú is kiváló alkalom lehet erre… 
– Alaptalanul és rosszindulatúan próbálták a munkámat a magánéletemmel összemosni. A cikkben szereplő szerződések mögött valódi munkavégzés, igazolt teljesítés található. A közpénzek jogtalan felhasználásával kapcsolatos vádak egyszerűen nem igazak. A szerződéseket, mivel nyilvánosak, bárki megtekintheti. Ahogy a képviselő-testület ülésén is elmondtam, eleve méltatlan, hogy olyan cikkre kelljen reagálnom, amelyhez a szerzője nem adja a nevét, és egy lenyomozhatatlan portálon tettek közzé. Nyilván nem véletlen, hogy dacára a mai hírversenynek, rágalmazási pertől tartva senki nem merte átvenni az ott közölteket. 

– Akkor viszont felmerül a kérdés: tulajdonképpen miért mondott le?
– Tizenkét éves politikai pályafutásom alatt most először fordult elő, hogy ilyen rágalomözön zúdult rám. A cikkben ráadásul említettek olyan személyeket is, akik nem közszereplők. Nem szeretném őket hasonló inzultusoknak kitenni a továbbiakban. A lemondásom fő oka viszont nem ez. Régebb óta gondolkodom a visszavonuláson. Amikor a polgármesterségbe belevágtam, azt reméltem, hogy az országos politikai acsarkodással nem törődve, helyben egyetértésre lehet jutni Almádi érdekében, és a független városvezetőt is hagyják dolgozni. Ebben sajnos tévedtem. 

– Ki akadályozta a munkáját?
– A függetlenség átka – mint említettem –, hogy a polgármester mindkét oldal részéről bizalmatlansággal találkozik. Ebből pedig az embernek egy idő után elege lesz. Az országgyűlési képviselői mandátumomat is azért adtam vissza, mert láttam, hogy ellenzékiként érdemi munkát nem lehet végezni. Hasonló ok vezetett most is. Nem ismerek senkit, aki hasonló cipőben járt volna a rendszerváltás óta és különösebb kényszerítő körülmény nélkül visszaadta volna előbb a képviselői, majd a polgármesteri mandátumát. Ezzel közszereplői pályám is véget ért. Hasonló pozíciót nem kívánok betölteni a jövőben. 

– Jobbat tesz a településnek, ha kormánypárti vezeti – mondta. Milyen tapasztalatai voltak?
– A bizalom hiányát éreztem. Mondom ezt annak ellenére, hogy nem tapasztaltam: Almádit azért büntették volna, mert nem kormánypárti városvezető irányította. Küszködnöm nem kellett, hiszen sok száz milliós állami támogatás, pályázati pénz érkezett hozzánk az elmúlt 2 és fél évben. Még csak csontvázak sem voltak a szekrényben, amikor átvettem a hivatalt. Nem találkoztam korrupciós ügyekkel. Eredeti elképzeléseimnek azonban időarányosan legfeljebb a negyedét-felét tudtam megvalósítani, igaz, ebben szerepet játszott a járvány is. Más településekhez képest persze nem panaszkodhatunk, hiszen adtunk át sportpályát, felújított kolostorépületet, óvodát, bölcsődét. 

– Sokan kifogásolták, hogy Balatonalmádiban az ön vezetése idején is folytatódott a városképet tönkretevő lakóparkok építése. Miért?
– Részben olyan lakóparkok épültek, amelyeket még az előző polgármester idején hagytak jóvá. Másrészt hivatalba lépésem után szinte rögtön országosan is elvonták az építési jogköröket az önkormányzatoktól. Ahol változtatási tilalmat vezettünk be, ott nem tudtak terjeszkedni. Az elfogadás előtt álló Helyi Építési Szabályzat is jelentősen szigorítja majd az építési lehetőségeket.

– Visszavonulása után mivel akar foglalkozni?
– Több elképzelésem is van, mindegyik a környezetmérnöki és a jogi diplomámhoz kapcsolódik. Hogy Almádiban maradok-e, az csak azon múlik, hogy hová fog kötni a munkám.