Orbán-beszéd és ellenzéki nagygyűlés az ünnepen – mutatjuk a részleteket

Orbán-beszéd és ellenzéki nagygyűlés az ünnepen – mutatjuk a részleteket

A hatalom a népé címmel hirdetett tüntetést az ellenzék március 15-re (Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook)

Fotó: Marton Bornyi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idén „Éljen a magyar szabadság!” mottóval meghirdetett központi rendezvények reggel 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren a hagyományos zászlófelvonással. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által március 15-ére ismét megszervezett Békemenet gyülekezőjét 12 órára hirdették meg a Komjádi uszoda előtt, onnan a Margit híd felé indulnak, a tömeg a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a Kossuth térre, ahol a tervek szerint 15 órakor Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Az idei Békemenet még annyiban különleges, hogy az ukrajnai háború kapcsán kialakult menekülthelyzet miatt nem jön az a lengyel különvonat, amivel a március 15-i eseményre utaztak volna lengyel résztvevők. Ugyanakkor a szervezők szerint az olasz nemzeti-konzervatív szakszervezet, az UGL népes küldöttsége, illetve a spanyol Solidaridad szakszervezet és a Roma Szeretetszolgálat vesz részt az eseményen.

A Békementtel párhuzamosan az Egységben Magyarországért kormányváltó nagygyűlést hirdetett március 15-én 15 órára a Műegyetem rakpartra, „A hatalom a népé” címmel. Az esemény előtti találkozó 14.00-tól a Szabadság hídon lesz.

Az Egységben Magyarországért sajtóközleménye szerint a kormányváltó nagygyűlésen bemutatja 12 pontját az ellenzék, valamint a rendezvényen  a hatpárti ellenzék felszólalói mellett beszédet mond Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke is. Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjének beszédével várhatóan 16.20-kor zárul a nagygyűlés.

Budapesten forgalomkorlátozások és lezárások is lesznek március 15-én kedden az ünnepi rendezvények, gyűlések és vonulások miatt. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte a police.hu oldalon, hogy a lezárások a II., a III., az V., a VI., a VII., a XI. és a XIII. kerületet érintik.

Kedden nem lehet behajtani a Bródy Sándor utcába a Pollack Mihály tér és a Múzeum körút között, a Múzeum utcába, az Ötpacsirta utcába és a Pollack Mihály térre.
Lezárják az Árpád fejedelem útját a Szépvölgyi út és a Margit híd között, a Pacsirtamező utcát, a Lajos utcát a Pacsirtamező utca és az Árpád fejedelem útja között, a Bem felső rakpartot a Bem tér és a Margit híd között, az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kodály körönd között, a Váci utat a Nyugati tér és a Ferdinánd híd között, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és a Műegyetem felső rakpart egy szakaszát, írja az MTI.

Szakaszosan és időszakosan zárják le az Alkotmány utcát, a Garibaldi utcát, az Akadémia utcát, a Szalay utcát, a Balassi Bálint utcát, a Széchenyi felső rakpartot a Kossuth tér és a Jászai Mari tér között és a Honvéd utcát.

Szintén szakaszosan zárják majd le a Bem felső rakpart-Gyóni Géza tér-Lipthay utca-Margit körút-Margit híd-Szent István körút-Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat, valamint a Március 15. tér-Petőfi tér-Belgrád felső rakpart-Fővám tér-Szabadság híd-Szent Gellért tér-Budafoki út-Bertalan Lajos utca-Műegyetem felső rakpart útvonalat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es és 2M villamosok dél felől csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek.

Vonulásos rendezvény miatt várhatóan 12.00 és 15.30 közötti időszakban lezárják a Margit hidat és a Szent István körutat, ezért a 4-es és a 6-os villamosok a dél-budai végállomások és az Oktogon között közlekednek. A budai fonódó villamosok délről a Széll Kálmán térig (17-es) és a Batthyány térig (19-es, 41-es), északról a Szent Lukács Gyógyfürdőig járnak.

Várhatóan 12 és 18 óra között részlegesen lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat a Váci út és az Andrássy út között, ezért Dél-Pest felől az M3-as metrópótló, a Deák Ferenc térig közlekedik, észak felől pedig az Oktogonig.

Várhatóan 13 és 15 óra között, szintén vonulásos rendezvény miatt a Március 15. tér és a Szent Gellért tér közötti szakaszon (a Műegyetem rakparton várhatóan 20 óráig) kell korlátozásokra számítani: a 47-es és a 49-es villamosok a Szabadság híd lezárásának idején a Deák Ferenc tér helyett a Batthyány térig járnak.

A BKK a kötöttpályás közlekedési eszközök, különösen a megszokottnál sűrűbben közlekedő 2-es és 4-es metró, valamint a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamosok használatát javasolja.