Propagandára használta a fiatalok fotóit a fideszes polgármester

Propagandára használta a fiatalok fotóit a fideszes polgármester

Szár településtáblái (Fotó: Németh Norbert Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szár Felcsúthoz közeli kis falu a bicskei központú Fejér megyei 3-as választókerületben. A legutóbbi népszámláláskor a település 30 százaléka mondta magát a német kisebbséghez tartozónak és korábban volt kifejezetten a német nemzetiség jelöltjeként induló és nyerő polgármestere is. A községben komoly német nemzetiségi élet van, különböző intézményekkel, köztük az ország egyik legnagyobb német nemzetiségi táncegyüttesével, a Saarer Tanzgruppével. A település polgármestere 2019, az előző faluvezető lemondása óta Németh Norbert, akit a Fidesz–KDNP színeiben választottak meg. 

Németh polgármester hétfőn egy különös bejegyzéssel jelentkezett a közösségi oldalán. Saját szavai szerint „prófétai fotókat” osztott meg a szári fiataloknak címzett posztjában. Két évvel ezelőtt a szári német nemzetiségi táncegyüttes fiataljai, az úgynevezett 3-4. (hármasnégyes) csoport műsorán szerepelt a „Regruten”, azaz magyarul Toborzás című táncjáték, ehhez akkor reklámfotókat is készített a tánccsoport a szári fiatalokkal. A fideszes faluvezető most ezeket a toborzás feliratú fotókat használta fel, azt állítva, hogy a szári fiataloknak most igazi toborzásban lesz részük, ha az ellenzék nyerné a választásokat. 

„Mindenki tudja, hogy a szomszédban háború van és két hét múlva a választáson erről is dönteni kell, erről IS szól a választás. Az egyesített baloldal pedig már most megmondta, hogy igen, küld fegyvert és katonát” – írta a kormánypárti polgármester (az ellenzék ezt a vádat cáfolja – a szerk.). Azt is hozzátette: „Fiúk, rólatok van szó, a mostani 20-as 30-as korosztályról!!! Ti, akik a táncgálán felidéztétek az egykori, most már csak nosztalgikus élményt, ez nektek is most valósággá válhat. Tudjátok, értitek? Mindezt csak ezért mert: „Vesszen Orbán!”?” – tette hozzá.

Végül arra szólította fel a szári fiatalokat, akiknek a fotóival azokat új kontextusba helyezve élt vissza: „közös jövőnk miatt kérlek benneteket, legyetek észnél, ne hagyjátok magatokat néhány ember Orbán gyűlölete miatt becsapni! Válasszátok a Békét! Válasszátok a FIDESZ-t! A fotókat becsatolom emlékeztetőnek, most már egészen más jelentéssel bírnak! Jó, hogy akkor ezt valaki kitalálta és megcsinálta, utólag is köszönöm neki!”

A fényképek Németh Norbert polgármester általi engedély nélküli felhasználása miatt a Saarer Tanzgruppe egyből tiltakozott. „A mai napon Németh Norbert, Szár Község polgármestere a Saarer Tanzgruppe 2020. évi Táncbemutató gálájához, illetve annak Regruten című koreográfiájához készített plakátjait használta fel politikai véleménye illusztrálásához. A tánccsoport vezetői egyöntetűen, teljes mértékben elhatárolódnak a fent említett Facebook bejegyzéstől, valamint a plakátok engedély nélküli, politikai célokra történő felhasználásától.”

Azt is írták, kérik Németh Norbertet, hogy a Facebook-bejegyzését, a tánccsoport koreográfiájára utaló és a tagjait ábrázoló képekkel együtt, haladéktalanul távolítsa el. Arra is kérte a táncegyüttes a fideszes polgármestert, hogy a jövőben a tánccsoport – ideértve minden tagját, szimpatizánsát, azok családtagjait, és a hagyományőrzést segítő önkénteseket is – munkájának politikai propaganda céljára történő felhasználásától maradjon távol. Németh végül néhány órával később csak a képeket távolította el posztjából, de linkben megadta, hogy azok hol érhetőek el, így azok tulajdonképpen továbbra is illusztrációul szolgálnak a politikai szövegéhez.

Németh Norbert szári fideszes polgármester nem először kavar botrányt közösségi médiás megszólalásával. Tavaly saját választókerülete fideszes országgyűlési képviselőjét, Tessely Zoltánt hazudtolta meg egy posztjával.

Az ellenzék rendre cáfolja azt a fideszes vádat, hogy katonákat szeretne küldeni Ukrajnába. „Nem tűrjük, hogy bárki azt hazudja az ellenzékről, hogy magyar katonákat akar az orosz-ukrán frontra küldeni” – hangzott el Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjének pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus a hódmezővásárhelyi ügyészség előtt arról is beszélt, hogy feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen rémhírterjesztés, közösség elleni uszítás vádjával.