Rengeteg ajánlásgyűjtő ívet nem vitt vissza a Gattyán-párt

Rengeteg ajánlásgyűjtő ívet nem vitt vissza a Gattyán-párt

Lázár János ajánlásokat gyűjt (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országosan 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek, jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtés után – tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-t.

Az országgyűlési képviselők választásán csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek a választókerületükben élőktől ötszáz érvényes ajánlást. A jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthették az ajánlásokat. A jelöltek, jelölőszervezetek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat, az íveket ezután vissza kellett vinniük a választási irodákba.

Az összes olyan ajánlóívet, amely nem üres, február 25-én 16 óráig kellett visszaszolgáltatni, azokat pedig, amelyek nem tartalmaztak ajánlást, legkésőbb február 26-án 16 óráig. Az NVI összesítése szerint az országos nemzetiségi önkormányzatok valamennyi felvett ajánlóívet határidőben visszaszolgáltatták.

A jelöltek, illetve jelölőszervezetek országosan összesen mintegy 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a választási irodákba, az illetékes választási bizottságok ezért ívenként ezer forint bírságot szabtak ki rájuk. Az NVI összesítése szerint a független jelöltek 1729 ívet nem vittek vissza, az ismertebb pártok, illetve a legtöbb ívvel elszámolni nem tudó pártok közül a Megoldás Mozgalom 1561, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 1176, a Zöldek, A Normális Emberek Pártja 700, a Le az Adók 75%-ával Párt 446, a Magyar Munkáspárt – Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom 384 ívet nem vitt vissza. A Mi Hazánk Mozgalom 278, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd 193, a Normális Élet Pártja 79, a Fidesz-KDNP 30 ívet nem szolgáltatott vissza határidőre.

2018-ban vissza nem vitt ívenként tízezer forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok, összesen több mint 730 millió forint értékben, de ennek döntő részét még nem sikerült behajtania az adóhivatalnak.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely még múlt héten közölte, hogy pártja körülbelül 5000 ajánlást semmisített meg, mert az ajánlásgyűjtés során számos kutyapártos jelölt kapott nagyon furcsa felajánlásokat sokszor ismeretlen emberektől, hogy gyorsan tudnak sok ajánlást szerezni. A pártelnök beszámolója szerint Gattyán Györgyéktől is érkezett megkeresés, hogy ajánlásokat szeretnének cserélni, egyértelműen látszott, hogy másolt adatok voltak az íveken, sokszor ugyanaz az ember írta alá az összeset – mondta.