Szél Bernadett ombudsmanhoz fordul a pedagógussztrájk ellehetetlenítése miatt

Szél Bernadett ombudsmanhoz fordul a pedagógussztrájk ellehetetlenítése miatt

Szél Bernadett (Szél Bernadett / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szél Bernadett, ellenzéki képviselőjelölt közösségi oldalán jelentette be, ombudsmanhoz fordul, mivel a kormány a napokban olyan rendeletet hozott, amellyel megakadályozza, hogy a pedagógusok március 16-ra ígért sztrájkjukat megtarthassák. Mint írta, a sztrájkjogot még az alaptörvény is alkotmányos alapjogként ismeri el. Ehhez képest a kormány mostani intézkedése a veszélyhelyzettel és a rendeleti kormányzással való visszaélés iskolapéldája. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a pedagógusok a január 31-én megtartott kétórás figyelmeztető sztrájkot követően, annak eredménytelensége miatt bejelentették, hogy március 16-án határozatlan idejű sztrájkot terveznek. Erre válaszul a kormány a veszélyhelyzet adta rendeleti kormányzás lehetőségével élve olyan kormányrendeletet alkotott, amely gyakorlatilag lehetetlenné tette a sztrájkot. A munkabeszüntetést ugyanis csak úgy engedélyezi, ha az észrevétlen marad az oktatási intézményben. A rendelet értelmében „a sztrájkkal érintett köznevelési intézményekben a gyermekek, tanulók felügyeletét minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között” biztosítani kell, mégpedig úgy, hogy osztályokat nem lehet összevonni. A pedagógusoknak a sztrájk közben biztosítani kellene továbbá a gyerekek étkeztetését, szabad levegőn tartózkodását a szokásos időben, helyen és módon, középiskolák esetében a kötelező érettségi tárgyakból meg kell tartani a felkészítő órákat.

Szél Bernadett szerint „messziről kilóg a lóláb: ha már időhúzással és az érdekképviseletekkel való egyeztetések szabotálásával nem tudták ellehetetleníteni a sztrájkot, hát a bíróságok kezéből veszik ki a jogot, hogy meghatározzák a még elégséges szolgáltatás feltételeit. A pénteki rendelet szerint az Emmi úgy képzeli a »sztrájkot«, hogy közben zavartalanul folyik az oktatás. Hogyne!”.

A kormányrendelet kapcsán az ellenzéki politikus felvetette, vajon miért csak most aggasztja a kormányt, hogy osztályokat, csoportokat kellene  sztrájk esetén összevonni. Mindez miért nem zavarta őket akkor, mikor a pedagógushiány miatt került sor összevonásra? Véleménye szerint érthetetlen a kormány azon érvelése is, miszerint a tantermi oktatás folyamatossága járványügyi vagy közegészségügyi érdek lenne. 

– Az igazság az, hogy a kormány a veszélyhelyzetet felhasználva, a járványra való kamu hivatkozással fosztja meg a pedagógusokat a törvényes joguktól – írja bejegyzésében. Szerinte mélységesen felháborító, hogy rendeleti úton megfosztják a pedagógusokat alkotmányos alapjoguktól. – Se béremelést nem adnak, se jogot a tiltakozásra – jegyzi meg. 

Szél Bernadett szerint ebben a helyzetben az ombudsmannak vernie kellene az asztalt és megvédeni az alapjogot, ugyanakkor mindenkit arra biztat, álljon ki a pedagógusok mellett.