A veszélyhelyzet meghosszabbításáról dönt az Országgyűlés

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról dönt az Országgyűlés

Orbán Viktor miniszterelnök a pártok képviselőinek felszólalására válaszol napirend előtt az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról dönthet a parlament hétfői ülésén. Az ellenzék bírálta a kormány eddigi intézkedéseit, de a Fidesz és a KDNP képviselői vannak többségben.

Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló jogszabályt, amelynek lényege, hogy továbbra is érvényben marad a veszélyhelyzet, a kormány pedig rendeleti úton tudja ezután is a hatalmát gyakorolni. Egyúttal a korábbi intézkedések – úgy mint például az este nyolc órától életben lévő kijárási tilalom – érvényben tudnak maradni. A szövegben van egy olyan rész is, amely szerint az „Országgyűlés politikailag elismeri a kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit”.

A múlt héten lezajlott parlamenti vitában az ellenzék jórészt inkább bírálta a kormány eddigi válságkezelését és többen is egyértelművé tették, hogy nem fogják megszavazni az újabb felhatalmazást.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció politikusa azt mondta, hogy pártja nem támogatja a törvényjavaslatot, mert értékelése szerint káros, hibás és hatástalan intézkedésekhez kér utólag támogatást a kormány. Másrészt úgy vélik, hogy a kormányoldal elvesztette a valósággal a kapcsolatát, az elmúlt hónapok pedig azt bizonyítják, alkalmatlan a kabinet arra, hogy a járványügyi helyzetet és a gazdasági válságot kezelje. – Ehhez nem adunk felhatalmazást, számon fogjuk kérni önökön az elvesztegetett életeket, a tönkretett emberi sorsokat, az ellopott közpénzmilliárdokat – jelentette ki.

A Jobbik nevében felszólaló Lukács László György is azt közölte, hogy frakciója nemmel fog szavazni a törvényjavaslatra, amely egy politikai nyilatkozat, egy pamflet. Mint mondta, a halálozások száma azt mutatja, hogy nyáron, amikor rendezett volt a vírushelyzet és idő volt a felkészülésre, a kormány elmulasztotta ezt. Bírálta, hogy a kormány hiteleket ajánl, mindenkinek azt javasolja, hogy adósodjon el. – Ki garantálja azt, hogy emberek tömegeinek munkája lesz a következő években? – tette fel a kérdést.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, amit a kormány csinál, nem válságkezelés, hanem a válság elmélyítése, és ehhez felelős politikai erő nem adhat hozzájárulást. Úgy látta ő is, hogy a kormány nem készítette fel az országot a járványra, amely így elszabadult. – A miniszterelnök pedig most már nem vállalja a felelősséget a járványügyi védekezésért – tette hozzá.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt megköszönte a járványügyi védekezésben résztvevők munkáját, ugyanakkor úgy értékelte: a kormány nem élt, hanem visszaélt a rendkívüli felhatalmazással, amit az ellenzék megadott számára tavaly, és politikai támadást indított az önkormányzatok ellen a működőképesség szélére taszítva őket. – Ezzel a közvetlenül magyar embereknek okoznak kárt, hiszen veszélyeztetik az alapvető közszolgáltatások ellátását – figyelmeztetett.