Országomat egy plakátért

Országomat egy plakátért

Soros György és Jean-Claude Juncker a kormány plakátján (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor európai pávatánca nem most ért véget. Már tavaly, a számos pontatlanságot tartalmazó, elnagyolt Sargentini-jelentés megszavazásakor is világossá tette az Európai Néppárt képviselőinek jelentékeny része, hogy nem kér a Fidesz politikájából, s az Orbán-kormány tevékenységét összeegyeztethetetlennek tartja az európai értékekről vallott saját felfogásával. A Manfred Weber frakcióvezető által is támogatott álláspont a bizalomvesztés csalhatatlan jele volt.

Hosszú évek huzavonája után aztán a Fidesz kapott még egy esélyt a pártcsaládjától, amellyel a magyar kormánypárt mintha élni is szándékozott volna. A miniszterelnök is megszavazta, hogy Weber legyen a Néppárt csúcsjelöltje, vagyis ő kövesse Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság élén. Tekintettel a közelgő európai parlamenti (EP) választásokra a felek a színfalak mögött átmeneti fegyverszünetet kötöttek. Az alku lényege: Orbán Viktornak nem kell arcvesztést elszenvedve látványos hátraarcot végrehajtania kényes ügyekben (lásd: CEU), a Fidesz pedig nem feszíti tovább a húrt, hogy ne nyújthasson támadási felületet az Európai Néppárt ellenfeleinek a kampányban.

„Megállapodott Orbán és Szájer a Néppárttal, hogy az EP-választásig visszafogják magukat" | Magyar Hang

Összezár a Fidesz mögött az Európai Néppárt, mert szükség van az általuk szállított mandátumokra – mondja Csáky Pál, a néppárti frakció tagja. A teljes interjú.

A miniszterelnök azonban nem bírt a természetével: az aktuális közpénzégető, unióellenes, Brüsszelt szidalmazó kampányában Soros György mellé a néppárti Juncker arcát is kiplakátoltatta. Aztán rácsodálkozott a heves reakciókra. Azt mondta, őt az egész a Muppet Show-ra emlékeztette, mintha valamiféle ártalmatlan csínytevésről lenne itt szó. Nem az volt. A plakátbotrány azért szólt ekkorát, mert a maradék illúziót is szertefoszlatta a kormányfő megbízhatóságával kapcsolatban.

Nem az derült ki újfent, hogy a magyar kormány lépései sértik az uniós normákat, hanem az a vélekedés vált szilárd, megingathatatlan meggyőződéssé, hogy Orbán Viktor nem korrekt partner.

Ha pontosak akarunk lenni, a Néppártban nem Fidesz-, hanem Orbán-ügy van. Ám az Európai Néppárt számára a szakítás még egy ilyen egyértelmű helyzetben is felettébb kockázatos az EP-választás küszöbén – szegény Webernek meg csúcsjelöltként a saját ambícióira is tekintettel kellett lennie. És senkinek nem lehetett kétsége: ha most kiteszik a szűrét, Orbán Viktor azonnal egy új európai formáció szervezésébe kezd. Néppárti körökben nyilván jól tudják: ha bent hagyják a Fideszt (Orbánt), a probléma rendezése az európai parlamenti választás utánra marad. Sőt, ha itthon nagyot nyer a Fidesz májusban, s a Néppárt összeurópai szinten mégis gyengül, az ügyet még nehezebb lesz kezelni. A múlt hét végén Manfred Weber megfogalmazta Orbán Viktorra veszélyes tervét, amely a jogállamiság kritériumainak teljesítéséhez kötné az uniós támogatások kifizetését. Aligha hiheti bárki is komolyan, hogy a miniszterelnök hajlandó lesz támogatni ilyesmit.

Orbán többet visz, mint hoz? | Magyar Hang

Róna Péter és Bod Péter Ákos a néppárti csatározásról és a weberi taktikázásról.

Így jutottak el a felek szerda délutánig, az Európai Néppárt Orbánnal foglalkozó politikai gyűléséig, ahol hosszú és heves vita után, lényegében egyhangú döntéssel határozatlan időre felfüggesztették a Fideszt, amely a kijelölt háromfős testület vizsgálódásának lezárásáig nem gyakorolhatja a tagságból eredő jogait. A miniszterelnök azonban az uniós szervezetekre jellemző teszetoszaságot, a problémák végleges lezárására való képtelenségüket kihasználva, valósághajlítgató propagandagépezete segítségével legalább itthon, a kommunikáció frontját elkerülte a totális vereséget azzal, hogy a felfüggesztést a Fidesz önkéntes döntéseként tudta tálalni.

„Nem hiszem, hogy ez lett volna Orbán Viktor célja" | Magyar Hang

Tóth Csaba politológus szerint csak nyelvtani kérdés, hogy kinek a kezdeményezésére, a lényeg, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették.

A lényegen ez már nem változtat. A néppárti tagságon keresztül a Fidesznek és Orbán Viktornak eddig minden vita ellenére élő kapcsolata volt az uniós döntéshozatal centrumához, az erről való leszakadás folyamatának fontos állomása a szerdai döntés. Könnyű belátni, hogy több ez, mint egy párt ügye:

Orbán Viktor kalandor politikája az ország unión belüli pozícióját, érdekérvényesítő erejét gyengíti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!