Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

A Kúria szerint átverte, az Alkotmánybíróság szerint viszont nem verte át a Fidesz a választókat

Szerző: | 2019. május 08., 14:37 | Belföld

Fideszes aláírásgyűjtés Orbán Viktorral Pesterzsébeten (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alaptörvény-ellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság (AB) a Kúria korábbi döntését, amely elmarasztalta a Fideszt és a KDNP-t.

HIRDETÉS - AIP

Emlékezetes, a Momentum Mozgalom fordult a hatóságokhoz, amiért egy megadott időpontban és helyszínen a Fidesz–KDNP aktivistái azt állították, hogy az EP-választási regisztrációs ívekre gyűjtik az aláírásokat, valójában azonban nem ez történt. Az aláírók Orbán Viktor bevándorlás-ellenes programját támogatták szignójukkal, hiszen az aktivisták adatbázisépítésre is használható íveit használták. A Kúria ki is mondta, hogy ezzel megtévesztették a választókat.

A Fidesz-KDNP ezután az Alkotmánybírósághoz fordult, egyebek mellett azért is, mert őket nem hallgatták meg. Az AB pedig nekik adott igazat. Arra hivatkoztak, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a jelölő szervezetek számára, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra aláírást gyűjtsenek. – Döntésével a Kúria önkényesen egészítette ki a törvény zárt szabályozását – közölte a taláros testület. Kifogásolták azt is, hogy a Kúria úgy hozott döntést az ügyben, hogy az érintett felet, vagyis a kormánypártokat nem hallgatta meg.

Döntött a Kúria: a Fidesz-KDNP átverte a választókat | Magyar Hang

A Momentum Mozgalom tett panaszt a Kúriánál, miután április 8-án a Kálvin térnél videóra vették, ahogy a Fidesz-KDNP aktivistái bár azt állították, hogy az EP-választási regisztrációs ívekre gyűjtik az aláírásokat, valójában a párt támogatói, adatbázisépítésre is használható íveit használták.

Ez már nem az első ilyen eset, a Fidesz már a tavalyi parlamenti választást megelőzően is a Kubatov-listát bővítette, akkor maga Orbán Viktor is gyűjtött aláírásokat. Az EP-választáshoz kapcsolódva a Kubatov-listákat a legváratlanabb helyzetekben próbálják aláíratni a Fidesz aktivistái: a hvg.hu-n jelent meg, hogy egy nyolcadik kerületi társasház közgyűlésén a közös képviselő egy önkormányzati tisztviselő kérésére próbálta meg aláíratni az íveket a lakókkal, amit azonban senki nem volt hajlandó kitölteni.

Címkék: adatbázis, alkotmánybíróság, EP-választás, Fidesz–KDNP, Kúria


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest