Új kihívói akadtak Farkas Flóriánnak

Új kihívói akadtak Farkas Flóriánnak

Orbán Viktor, Balog Zoltán és Farkas Flórián egy sajtótájékoztató előtt 2014 őszén (Fotó: Kormány.hu/Árvay Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzati választások közeledtével a Népszava összeszedte, hogy mely romaszervezetek kezdték aktivizálni magukat a közelmúltban. Ennek során kiderült, hogy Farkas Flórián Lungo Dromja váratlan helyről kapott komoly kihívót. A meglepően erős vetélytárs egy tiszaburai székhellyel működő szervezet, a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), amely a kormánypárttal szimpatizál, viszont iszonyodik a Lungo Dromtól, amelynek szeretné megtörni a hegemóniáját.

A szövetség elnöke ifjabb Farkas László, Tiszabura volt polgármestere, a szervezetet édesapja alapította még 1991-ben. Az elnökhöz is eljutottak olyan pletykák, hogy a Firosz előretörése mögött komoly anyagi források állnak, ám szerinte ez nincs így. Bár néhány vállalkozó valóban segíti a Firoszt, alapvetően a „saját spórolt pénzeiket” teszik be a kampányba, a kormányzattól pedig – állította – nem kapnak támogatást.

A napilap arról is ír, hogy 170 ezren regisztráltak már a roma névjegyzékben, az ő szavazatuk dönti majd el, hogy miképp alakul majd az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) összetétele. A Népszava értesülése szerint Farkas Flórián ismét pályázik az ORÖ-elnökségre, amihez módosítani kellene az összeférhetetlenségi szabályokat, hiszen jelenleg a parlamenti képviselőség kizárja, hogy valaki ORÖ-elnök lehessen. Farkas nem reagált a lap megkeresésére.

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz | Magyar Hang

A szociális biztonság megteremtése azt eredményezhetné, hogy a legszegényebbek ne legyenek ennyire kiszolgáltatva a hatalomnak, és ne adják szinte automatikusan a voksukat a regnáló vezetőkre - erről beszélt a Magyar Hangnak Bass László szociológus. Már az áprilisi országgyűlési voksoláson is szembetűnő volt, és most a tiszavasvári időközi polgármester-választáson is megmutatkozott: a legszegényebb, sokszor romák lakta településrészeken, utcákban kiugróan magas a Fidesz támogatottsága.


A pozíció azért ürülhet meg a közeljövőben, mert Balogh János, az ORÖ eddigi vezetője ellen vesztegetés gyanúja miatt vádat emeltek. Minderre közel másfél évvel azután került sor, hogy a Magyar Nemzet megírta: Balogh ORÖ-elnökként megpróbált megvesztegetni egy vállalkozót, hogy fiktív rendezvényekről számlákat állítson ki, ő pedig a költségekből visszaosztott volna.

Aktivizálta magát az ORÖ egyik korábbi elnöke, Kolompár Orbán is, aki újjászervezte az MCF-et: a rövidítés most a Magyarországi Cigányközösségek Fóruma elnevezést takarja. Nem állít listát ezúttal a Makai István fémjelezte Roma Polgári Tömörülés, így el sem indul a választáson. Makai István azért döntött így, mert szerinte olyan mélyre süllyedt a roma érdekképviselet, hogy annak nem kíván részese lenni.
Starthoz áll viszont a Dancs Mihály-féle Roma Polgárjogi Mozgalom és újra életre kel a Phralipe, amely az első demokratikus roma szerveződésként harminc éve, 1989-ben jött létre a már elhunyt Osztojkán Béla vezetésével. Indul még a CÖCE, a Cigány Önkormányzatok és Roma Civil Szervezetek Érdekvédelmi Egyesülete, ők is a „lejáratódott Farkas Flóriánnal és a Lungo Drommal” szemben határozzák meg magukat.