Átláthatóság: visszavonta a vitatott módosítást Horváth Csaba, Zugló polgármestere

Átláthatóság: visszavonta a vitatott módosítást Horváth Csaba, Zugló polgármestere

Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármesterjelöltje (k) kampányol Budapesten a Bosnyák téren 2019. október 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszavonta a zuglói önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának korábban tervezett módosításait Horváth Csaba, Zugló új MSZP-s polgármestere. Mint az Átlátszó tényfeltáró portál korábban megírta, Horváth úgy módosította volna a képviselőtestület szervezeti és működési szabályait (szmsz), hogy a polgármester – vagyis ő maga – döntést hozhatna a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti. Az Átlátszó azt írta: ezzel a lehetőséggel több önkormányzat is élt, de jellemzően szűk körben, pontosan meghatározva azokat a kérdéseket, amikben a polgármester jogosult két ülés között dönteni.

A szinte minden kérdésre kiterjedő jogkör biztosítása szerintük azzal járhatna, hogy a polgármester megkerülhetné azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselőtestület működéséhez kapcsolódnak.

Horváth Csaba a hétfői alakuló ülésre benyújtott egy salátarendeletet is, amely az önkormányzat vagyonát érintő ügyekben a rendes ügymenetet illetően is csökkentette volna a képviselőtestület döntési jogkörét. Horváth ugyanis sokszorosára emelte volna azt az értékhatárt, ami felett a képviselőtestület hozzájárulása kell(ene): ingó vagyontárgyak esetében 100 millió forinttal, ingatlanok esetén pedig 200 millióval növelte volna ezt a limitet az új polgármester.

Horváth hivatalos Facebook-oldalán jelentette be hétfőn, hogy visszavonja a módosítási javaslatokat, hogy „elejét vegye a további rosszindulatú politikai támadásoknak”, az Átlátszó állításait ugyanis „hazugnak, manipulatívnak és félrevezetőnek” tartja, szerinte a portál cikke olyan módosítást magyarázott félre, amely a szakmai szempontoknak megfelelt. A Klubrádiónak korábban azt mondta: a helyi önkormányzatokról szóló törvény határozza meg, hogy egy polgármester milyen esetekben milyen döntéseket hozhat önállóan, és ezek alapvetően pénzügyi kötelezettségvállalás nélküli ügyek. 

A mostani közleménéyben azt írta: Zugló a legátláthatóbban működő önkormányzatok közé tartozik, hiszen minden szerződése nyilvános és nyomon követhető. „Ez nagyon fontos érték, ezért ez így lesz a jövőben is.”

A Momentum Mozgalom Horváth Csaba bejelentése előtt közleményben tudatta, hogy módosító javaslatot kíván benyújtani az előterjesztéshez, legvégső esetben pedig a teljes szmsz leszavazását sem zárják ki.