Nyilatkozási tilalom alatt az uszodák?

Nyilatkozási tilalom alatt az uszodák?

Edzőterem (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus okozta tömegpánik a sportlétesítményekben is érzékelhető, mivel láthatóan jócskán megcsappant a mozogni vágyók száma, alig lézeng valaki az aulákban - írta a Hvg.hu. Hogy mekkora a visszaesés, az nem igazán derül ki, hiszen a Nemzeti Sportközpont megtiltotta a nyilatkozatot az uszodáknak, és a fitness létesítmények között is csupán egy-két megszólaló akad.

A portál helyszíni tapasztalatai és internetes keresései alapján az edzőtermek, uszodák és wellness központok többsége első sorban fokozott higiéniai eljárással védekezik a koronavírus ellen. A helyzet viszont óráról-órára változik, a nyitvatartásukkal kapcsolatban a legtöbben a Facebook-oldalukon kommunikálnak.

Az uszodákban a medencébe lépés előtt jellemzően szappanos zuhanyzást javasolnak, valamint az intézmények területén kihelyeztek újabb fertőtlenítő pontokat, ezzel is próbálva megelőzni a vírus bejutását. A vizek klórtartalmán is emeltek, mondván, ebben a koronavírus külső burka már megsérül, és a kórokozó ártalmatlanná válik. Továbbá kérik az embereket, hogyha az elmúlt időszakban bármi fajta vírusos megbetegedésen estek át, a rákövetkező 2 hétben kerüljék az uszodát.

Többen a zárva tartás mellett döntenek, így például vasárnaptól a Suhanj Fitness is bezárja kapuit. Gusztos Péter, a Suhanj! alapítvány, valamint az edzőterem alapítója és egyben tulajdonosa szerint megjósolhatatlan, meddig tart a veszélyhelyzet, de akár 3-6 hónapig is. A bérletek lejárati idejét felfüggesztik, nyitás után fel lehet használni azokat.

A Life1 Nyugati Fitness azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy ha betegnek érzik magukat a vendégek, akkor inkább maradjanak otthon. Mielőtt belépnek a terembe, mossanak alaposan kezet, kerüljék a fizikai kontaktust a többi vendéggel, és tartsanak egymástól 1 méter távolságot. A termekben fokozott takarítást rendeltek el, vírusölő vegyszereket használnak, gondoskodnak a légcseréről, a csoportos órák maximális létszámát pedig 40 százalékkal csökkentik, hogy elég távolság legyen a vendégek között.

Hulényi Csaba, a Team Fitness ügyvezetője pedig úgy nyilatkozott a TV2 Tények stábjának: “A recepciós pultnál is van kihelyezve fertőtlenítő, ami kifejezetten alkoholos, valamint a mosdóknál is fertőtlenítős kézmosóra váltottunk. Ezen kívül felhívtuk a vendégeink figyelmét, hogy fertőtlenítsék edzés előtt és edzés után is a gépeket, amiket használtak.” A csoportos órák létszámát is korlátozzák, maximum 40 fő regisztrálhat egy alkalomra.

Az Oxygen Wellness Fáy hivatalos honlapján arról írnak, hogy a vírus miatt óránként fertőtlenítik a kilincseket, mosdókat és wc-ket, az éjszaka használt vegyszereket pedig hatékonyabb vírus ellenes szerekkel egészítik ki, a mosdókban lecserélik a folyékony szappant kézfertőtleítőre. A beléptetéshez kiadott órákat is fertőtlenítik.

A fitness központokkal párhuzamosan a jógastúdiók is meghozták a szükséges intézkedéseket, a Mandala jógastúdiók csapata például Facebook-oldalán osztott meg egy posztot, amiben többek között arra kérik a vendégeket, ha van lehetőségük, hozzanak magukkal saját jógamatracot és törölközőt. A budapesti Downdog jógastúdió pedig a rendkívüli házirend bevezetése után a mai nappal bezárta kapuit, egyelőre két hétre.