Felemás a fogadtatása, hogy csak írásbeli érettségit javasol az oktatási akciócsoport

Felemás a fogadtatása, hogy csak írásbeli érettségit javasol az oktatási akciócsoport

A fővárosi Piarista Gimnázium hallgatói 2019-ben (Fotó: a Piarista Gimnázium Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyik pedagógus érdekképviselet – a Pedagógusok Szakszervezete – üdvözli a kormány terveit az érettségivel kapcsolatban, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ugyanakkor úgy látja, hogy középszintű érettségi esetén megoldható lenne az év végi jegy megajánlása is. A Magyar Hang által megkérdezett nyelvtanár szerint mindenképpen nehezebb lesz az érettségi a diákoknak, mint más években.

Május 4-én kezdődhetnének meg az érettségi vizsgák, azonban csak az írásbelik – legalábbis ezt javasolja a járvány miatt létrehozott oktatási akciócsoport. Ennek elnöke, Maruzsa Zoltán – az Emberi Erőforrások Minisztériuma közoktatásért felelős államtitkára – az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján jelentette be, hogy szóbeli vizsgát csak abban az esetben javasolnak, ha az adott tárgyból csak ilyen számonkérés van. Ezzel négyezer körülire csökkenthető a vizsgaesemények száma. Az írásbeliket úgy kellene megszervezni, hogy egy teremben legfeljebb tíz fő tartózkodjon. A kormány szerdai ülésén dönthet a javaslatról.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben üdvözölte ezt a megoldást, és várja a kormány döntését a részletekről. – A Pedagógusok Szakszervezete üdvözli, hogy az Emmi, illetve az oktatásért felelős akciócsoport elfogadta a PSZ korábbi javaslatát, miszerint csak egyféle vizsgát tartsanak – írták. Az érdekképviselet bízik benne, hogy a szakmai érettségik és a szakmai vizsgák is megszervezhetők lesznek. Azt is hozzáfűzték, hogy a lehető legkevesebb tanár-diák találkozót tartják célszerűnek a jelenlegi helyzetben, ezért az is üdvözlendő, hogy az előre hozott érettségiket csak később szervezik meg.

A PSZ ismét fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az írásbeli érettségi megszervezése és megtartása se veszélyeztesse egyetlen tanuló és pedagógus, továbbá hozzátartozóik egészségét, életét. Azt javasolják, hogy az érettségi vizsgák alatt minden iskolaépületben legyen elegendő fertőtlenítőszer, gumikesztyű, szájmaszk, és hogy miután üresek az iskolaépületek, minél kevesebb számú vizsgázó tartózkodjon órákon át egy tanteremben.

A szervezet szerint elengedhetetlenül szükséges a körültekintés akkor is, ha vidékről bejáró diákoknak kell az iskolákba utazniuk: várják annak kidolgozását, hogy esetükben milyen intézkedéseket hoz a kormány (kinyitnak-e a kollégiumok, illetve miként szervezik meg biztonságos utazásukat.) Megfontolandónak tartják, hogy a kollégista diák a lakóhelyéhez legközelebb eső középiskolában írhassa meg az érettségit.

PDSZ: Nyitni kellene az online lehetőségek felé

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Magyar Hangnak elmondta: abban a kérdésben nem változott a PDSZ álláspontja, hogy a járványhelyzet határozza meg a mozgásteret az érettségivel kapcsolatban, a járványhelyzetre pedig a kormányzat lát rá jobban. Ő úgy véli, lehetne kombinálni a jegyfelajánlást és a vizsgáztatást, ezzel tovább szűkítve a vizsgázók körét az emelt szinten érettségizőkre.

A PDSZ elnöke Maruzsa Zoltán azon érvelésével, hogy a középszintű érettségi és a felvételi összekötődik, és ezért nem lenne jó megoldás megajánlani az év végi jegyet, nem feltétlenül ért egyet. – A középszintű érettségi vizsga nem „szór” annyira a felvételik során, mint az emelt, hiszen igazán az emelt szintű vizsga eredményez pluszpontokat. Akik tudatosan készültek frekventált felsőoktatási intézménybe, eleve az emelt szintű érettségivel terveztek. A tudatos készülők valószínűleg már figyeltek az utolsó két évben az év végi jegyeikre is, így őket nem feltétlenül érné komolyabb veszteség – vélekedett Szűcs Tamás. A PDSZ fontosnak tartaná, hogy a kormányzat nyisson a vizsgáztatás során az online lehetőségek felé.

Nehezebb lehet a diákoknak az érettségi

„Fair enough”, vagyis elfogadható, méltányolható – így kommentálta a javaslatot a Magyar Hangnak egy középiskolai nyelvtanár. Bár ő nem tartotta elképzelhetetlennek az év végi jegy megajánlását, azon a véleményen volt, hogy ennek a feltételrendszerét nagyon alaposan le kellene fektetni, hiszen az iskolai követelmény eltérhet a középszintű érettségi követelményétől. Náluk például szigorúbb a számonkérés, mint az érettségin. Neki is van olyan diákja, akiről már most tudja, hogy biztosan jobb érettségi vizsgát tenne, mint amilyen az év végi átlaga. Ráadásul a középszintű érettségin százalékos eredményt kell meghatározni, nem érdemjegyet, ami nagy körültekintést igényelne.

Bár az idegen nyelv éppen olyan tantárgy, ahol nagy lehet a szóbeli készségek jelentősége, ez elmondása szerint eddig sem tükröződött teljesen az értékelésben: a szóbeli vizsga 30, az írásbeli 70 százalékban számított bele a vizsga eredményébe, amivel a pedagógus eddig sem értett egyet; szerinte nagyobb arányban is figyelembe lehetne venni a szóbeli teljesítményt.

A diákoknak elmondása szerint mindenképpen nehezebb lesz az érettségi, mint más években, mivel az írásbeli érettségin nagy pontossággal kell használni a nyelvet, és jóval kevesebb hiba felett lehetséges elsiklani javításkor, mint a szóbeli vizsga értékelésénél. Szerinte ennek tükröződnie kellene az értékelésben is. Ezen kívül eddig a diákokkal szóbeli vizsgára is készültek, most viszont más követelményeknek kell megfelelniük, így a maradék egy hónapban nagyon intenzíven rá kell fordulniuk az írásbeli érettségi anyagára.