Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Már játssza a közmédia az igazságügyi miniszter popszámát

Szerző: | 2020. május 11., 15:01 | Belföld, Kultúra

Tandi Flora énekesnő és Varga Judit igazságügyi miniszter a stúdióban. Forrás: Varga Judit Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig néhány nappal azután, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon csillogtatta hegedűtudását és Tandi Flora énekesnővel közösen előadta a Szomorú vasárnap című világsikerű dalt, az állami pénzből fenntartott Petőfi rádió máris játszani kezdte a kormánytag és társa közös produkcióját.

HIRDETÉS - AIP

Tavaly még dekázótudását fitogtatta közösségi oldalán Magyarország igazságügyi minisztere, néhány hete pedig zenei ismeretit is bizonyította közösségi oldala követőinek. Varga Judit április végén töltötte fel a Facebookra azt a videót, amelyben egy fiatal, addig a nagyközönség számára alapvetően ismeretlen énekesnővel, Tandi Florával közreműködve új hangszereléssel adják elő a Szomorú vasárnapot, Seres Rezső világsikert befutott számát, amelyet sokan az öngyilkosok himnuszaként is ismernek.

HIRDETÉS - AIP

Úgy tudjuk, a kapocs az énekesnő és Varga Judit között Tandi Flora menedzsere, Mezei Csaba: Ő tavaly tavasz óta dolgozik Tandival, és a miniszter középiskolai osztálytársa volt Miskolcon. A menedzser nem sokat késlekedett, miután hozzá került a fiatal énekesnő, meg is kereste volt osztálytársát, hogy működjék közre a felvételen, így 2019 augusztusában rögzítették is a közös dalt.

Ez nagyszerű húzásnak bizonyult, hiszen a közmédia most, Varga Judit Facebook-bejegyzése után felfigyelt a számra, és a napokban el is kezdték azt játszani a Petőfi rádión. A fideszes médiakoglomerátum, a KESMA részeként működő Karc FM pedig meg is hívta műsorába Tandi Florát és előadótársát. A TV2 reggeli ébresztő show-jában, a Mokkában a műsorvezető, Istenes László egyenesen mesterműnek nevezte a felvételt a stúdióban ülő Varga Judittal beszélgetve és természetesen a teljes kormánymédia hírt adott róla, hasonló felütéssel.

A rádiók játszási statisztikáit gyűjtő onlinestream.live oldal tanúsága szerint a közmédia könnyűzenei rádióadóján, a Petőfi rádión kívül egyelőre még más könnyűzenei adó nem tűzte műsorára a miniszter popszámát. Korábban Tandi Florának egyszer sikerült bekerülnie a Petőfi rádióba, 2017-ben játszották le egyszer a „Glóriád” című felvételét.

Varga Judit miniszternek nem ez az első könnyűzenei próbálkozása. Hosszú évekkel ezelőtt a miskolci Freezer fiúzenekar vonósbetéteit játszotta fel, több dalban, így például a Nem talállak már, vagy a Büszke címűben is közreműködött.

További kapocs a fideszes holdudvar és Tandi Flora között, hogy az énekesnő annak a Kossuth-díjas opera-énekesnőnek, Miklósa Erikának (ahogy Tandi hívja: „Erianyu”) a felfedezettje, aki a Fidesz-rendezvények rendszeres fellépője, a tavalyi pártkongresszuson ő énekelte a Himnuszt. Tandi Flora fellépett a washingtoni magyar nagykövetség 2019-es március 15-i ünnepi megemlékezésén is, melyen Szili Katalin korábbi szocialista politikus, jelenlegi autonómiaügyi miniszterelnöki megbízott mondott beszédet.

Az igazságügyi tárca vezetője és az énekesnő elsősorban a fellépési lehetőségek megnyílásából (például fideszes vezetésű önkormányzatok falunapjain) és a hírverésből profitálhat, a jogdíjakból kevésbé. Amint azt a Magyar Hangnak Czutor Zoltán zeneszerző, a Belmondo zenekar frontembere – aki társadalmi munkában évek óta az Artisjus vezetőségi tagja is – elmondta, feldolgozás esetén az Artisjus közös jogkezelő szervezet az eredeti mű szerzőjének fizet. Az előadók, így a miniszter és Tandi Flora énekes a Szomorú vasárnap feldolgozása után az Előadóművészi Jogvédő Irodától részesül majd jogdíjban, ez azonban nem jelent nagy összeget. Az valóban szokatlan – nyilatkozta Czutor –, hogy egy sessionzenész mint ez esetben a Varga Judit egy popdal előadói között megjelenik, és a számot játszani kezdi a közmédia. A Belmondo énekese példaként említette a saját helyzetét, megannyi díj után általa írt dalt 2017-ben játszott utoljára a Petőfi rádió, azóta még csak olyan szám sem szólalhatott ott meg, melyben ő a társzerző.

Lapunk természetesen szerette volna megismerni a közmédia álláspontját is az ügyben, így a hétvégén kérdéseket küldtünk az MTVA-nak. Mivel az előadóknak közismerten nehéz bekerülni a Petőfi rádióba, ezért arról szerettük volna, ha a közmédia informálja a Magyar Hang olvasóit, milyen döntés alapján vették fel a Petőfi rádió repertoárjára Tandi Flora és Varga Judit közreműködésével készült könnyűzenei számot. Szerettük volna megtudni azt is, hogy ki ajánlotta a közmédia döntéshozói figyelmébe ezt a számot, hogyan figyeltek fel Tandi Flora és Varga Judit kettősére. Az idén 85 milliárd forintnyi adóforintból gazdálkodó MTVA sajtóirodája egyelőre nem válaszolt, ám amint reagálnak, frissítjük írásunkat.

Címkék: Belmondo, Czutor Zoltán, erianyu, freezer, Igazságügyi Minisztérium, istenes lászló, Karc FM, Kesma, közmédia, mezei csaba, miklósa erika, MTVA, Petőfi rádió, seres rezső, szomorú vasárnap, tandi flora, tv2 mokka, Varga Judit, washingtoni nagykövetség


Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Látványos hátraarcot csinált az elmúlt hónapokban Jair Bolsonaro, aki valószínűleg mostanra elfogadta a realitásokat, vagyis azt, hogy eddigi legfőbb szövetségese, Donald Trump elveszítette a választásokat.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – durvuló közbeszéd – és hol van még a gödör alja

Pin It on Pinterest