Szerdától eltörlik a karanténkötelezettséget Magyarország és Románia között

Szerdától eltörlik a karanténkötelezettséget Magyarország és Románia között

Szijjártó Péter (Fotó: a miniszter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy szerdától a magyarok és a románok karanténba vonulási kötelezettség nélkül léphetnek át a két ország határán.

Mint a politikus elmondta: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már régóta kérte a magyar kormányt arra, hogy próbáljon megállapodni a román kabinettel, és a román valamint a magyar állampolgárok karanténba vonulási kötelezettség nélkül kelhessenek át a két ország határán.

Videójában közölte, hogy felgyorsították a tárgyalásokat, és sikerült is eredményt elérni. Egyúttal köszönetet mondott az RMDSZ-nek és elnökének, Kelemen Hunornak is, hogy mindvégig napirenden tartották ezt a témát.

Mindezt nem sokkal azután jelentette be Szijjártó, hogy a román kormány keddi ülésén Ludovic Orban miniszterelnök az Európai Bizottsággal fenyegette meg Magyarországot a román állampolgárokat sújtó korlátozások miatt. Az MTI híre szerint a hírtelevíziók által közvetített felszólalásában Orban azt mondta, Magyarország ismét olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek akadályozzák az átutazók mozgásszabadságát, és amelyeknek a román állampolgárok a legfőbb áldozatai.

Mint elmondta: személyesen kapott jelzést egy ismerősétől, aki vizsgára készülő lányát vitte volna Nyugat-Európába, de a szülő magyarországi átutazását nem engedélyezték. Külföldi munkaszerződés eredeti példányát kérték tőle, amellyel nem rendelkezett. A kormányfő nyomatékosította: ha Magyarországra akartak volna utazni, megértené a szigort, hiszen a járványhelyzet miatt Románia is hozott korlátozó intézkedéseket. A magyarországi intézkedések azonban az átutazó forgalmat is korlátozzák. „Megint korlátozzák a mozgásszabadságot, és furcsállom, hogy megint a román állampolgárok a legfőbb áldozatok” – fakadt ki a miniszterelnök.

Ludovic Orban arra utasította a belügyminisztert, vegye fel a kapcsolatot a magyar kollégájával, és a leghatározottabban kérje a mozgásszabadság biztosítását. Ha pedig nem ér el eredményt, akkor forduljon az Európai Bizottsághoz, hogy Brüsszel tartassa be Magyarországgal az EU szerződésének a mozgásszabadságra vonatkozó előírásait.