Gyűlnek a viharfelhők a siófoki obszervatórium felett

Gyűlnek a viharfelhők a siófoki obszervatórium felett

(Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehezen érthető, hogyan kaphatott építési engedélyt a balatoni viharjelzésekért felelős siófoki obszervatórium mellett egy ötszintes társasház megépítése – írja a hirbalaton.hu.  Több szakértő, illetve tudós véleménye ugyanis egybehangzó: ha az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki obszervatóriuma mellé tervezett ötszintes társasház megépül, az torzítja a meteorológiai méréseket. Mivel ezek alapján működik a balatoni viharjelzés, az építkezés emberéleteket veszélyeztethet, és hibás döntésekhez vezethet – figyelmeztet a portál.

A klímaváltozás mérése, és a szélsőségessé váló időjárás miatt is különösen felértékelődött a siófoki obszervatórium munkája, ráadásul a Balaton és a Közép-Dunántúl egyetlen olyan mérési helyéről van szó, amelyet még nem építettek be, vagy nem kellett áthelyezni.

A beruházás ellen felszólalt Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, aki a BFT májusi ülésén kijelentette, az obszervatórium érdekei fontosabbak mindenfajta építkezésnél, hiszen „a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó”. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség pedig a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz fordult az építkezés megakadályozása érdekében.

Megannyi szakmai és civil tiltakozás ellenére azonban megépítheti az apartmanházat az Azúr Szórakoztatóközpont Kft. Az építtető cég a Molnárbeton Betongyártó Kft.-é, melynek az Aros Investments Kft., a Bermol Capital Investments Kft. és Molnár György a tulajdonosa – derül ki a Népszava cikkéből. Mint a lap írja, a két kft. mindegyike Molnáré, aki meglehetősen jó kormányközeli kapcsolatokkal rendelkezik. 2016-ban például a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával, a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel alapított közös céget MCM Beton Kft. néven. Molnár emellett 2019-ben bekerült a több milliárdos hiányt felhalmozó, fideszes vezetésű teniszszövetség elnökségébe is.

A vitatott építkezés helyszíne az obszervatórium melletti keskeny, mindössze 20 méter széles, 60 méter hosszú vízparti telek (Siófok, Vitorlás utca 15/b.), egy hajdan volt strand, amely 2004-ben került magántulajdonba. Valamiért olyan besorolást kaphatott, hogy építkezni is lehet rajta. Közel egy évtizeddel később ezzel a jogával élni is kívánt a tulajdonos, amit egy elhúzódó pereskedés eredményeként megakadályozott a Somogy Megyei Kormányhivatal – idézi fel a hirbalaton.hu.

Az elmúlt években a meteorológusok, a Magyar Tudományos Akadémia illetékes bizottsága és elnöke, Siófok korábbi és jelenlegi vezetői többször megpróbálták elérni, hogy állami szerepvállalással oldják meg az obszervatórium helyzetét, ami leginkább kisajátítást, illetve cseretelek biztosítását jelentene. 

Ám jött a Molnár Beton Kft., amely a tulajdonában álló Azúr Szórakoztató Központ Kft. nevében újabb, a korábbinál sokkal nagyobb szabású tervekkel állt elő: a keskeny telekre ötszintes, nyolclakásos társasházat szeretne építeni parkolóhelyekkel. A korábbi telektulajdonos nevén maradó ingatlanról kivágtak két védett fát, közben a tervet addig módosítgatták, ameddig minden hatóság eljárási szabályainak, feltételeinek megfelelt. A hirbalaton.hu szerint a beruházó egy 2014-es szakértői nyilatkozattal is rendelkezik, miszerint egy új építmény egyáltalán nem zavarná az obszervatórium méréseit. Ez egyébként egy néhány napja az internetre felkerült cikkből derül ki, melyben a beruházó cég vezetője nyilatkozik.

A sorozatos fellebbezések után a megyei kormányhivatal június 12-én szabad utat adott az építkezésnek. A döntés indoklása szerint a két legfőbb érintett, az OMSZ és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság „képviselője által elhangzottak a tervezett épület építésének vonatkozásában nem vizsgálhatók, mivel azok feltételezéseken alapulnak, így állításukat a jelen eljárásban az építésügyi hatóság nem veheti figyelembe”.

A kormányhivatal június 12-i, ám az érintetteknek csak a múlt hét közepén kiküldött határozata – a fellebbezésre 15 nap áll rendelkezésre a Pécsi Törvényszékhez – komoly felháborodást váltott ki szakmai és civil körökben. A Nők a Balatonért Egyesület az OMSZ főhatóságának számító agrárminiszterhez, Nagy Istvánhoz fordult, hogy jogi úton lépjen fel az engedély ellen – adja hírül a Népszava.