Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A koronavírus-járvány, illetve a várható második hullám miatt keresik a nyaralókat

Szerző: | 2020. július 07., 11:53 | Belföld

(Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyaralók iránti kereslet jóval kisebb mértékben esett vissza a járványhelyzetben, mint a többi lakóingatlan iránti. A koronavírus magyarországi megjelenése óta az eladó nyaralók kínálata mérséklődött, az erőteljes kereslet felszívhatja a megfelelő árazású ingatlanokat a következő 1-2 hónapban – olvasható az ingatlan.com nyaralópiacról készült friss elemzésében.

HIRDETÉS - AIP

A legnépszerűbb nyaralóhely, a Balaton mindkét oldalán egyaránt jelentősen nőtt az ingatlanok iránti kereslet. Az északi parton júniusban 47 százalékkal többen kerestek házat, mint egy évvel korábban, a déli oldalon 25 százalékkal nőtt meg az ingatlanok iránti kereslet. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Érdekes módon, a kevésbé keresett déli parti ingatlanok árai gyorsabban emelkedtek, mint a túlpartiaké. – Siófokon például az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 629 ezer forintra, Balatonföldváron ugyanennyivel, 675 ezer forintra emelkedett az átlagos ár – emelte ki Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ugyanakkor Balatonmáriafürdőn 17 százalékkal nőttek az árak, de a 280 ezer forintos átlagos négyzetméterár még alacsonynak mondható.

Az északi oldal fővárosában Balatonfüreden ugyanakkor 3 százalékkal, 662 ezer forintra csökkentek az árak. A nagyobb északi parti városok közé sorolt Balatonalmádiban 4 százalékkal 504 ezer forintra drágult egy négyzetméternyi nyaraló.

Kicsit más képet mutat a Velencei-tó. Júniusban ott csak  ötödével többen kerestek ingatlant, mint egy évvel korábban. A Velencei-tó két legkedveltebb céltelepülésén egymással ellentétesen mozogtak az árak: Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 530 ezer forintra csökkent, ezzel szemben Velencén 11 százalékkal 562 ezer forintra nőttek. Balogh László szerint a két településen már nemcsak a nyaralóvásárlók vannak jelen, hanem azok is, akik a főváros közelsége miatt Budapestről és környékéről költöznének állandó jelleggel a tó partjára.

A Tisza-tó mellett lévő nyaralók is felértékelődtek az idén. Júniusban már közel 30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés irántuk, mint tavaly ilyenkor. Egyre többen keresik a tókörnyéki ingatlanokat, részben azért, mert alacsonyabb áron elérhetőek, mint például a Velencei-tó és Balaton ingatlanjai. Szinte az összes Tisza-tavi településen emelkedtek az árak 2020-ban. A legnépszerűbb települések közül Abádszalókon február óta 4 százalékkal 149 ezer forintra nőtt a nyaralók átlagos négyzetméterára. Poroszlón 5 százalékkal 137 ezer forintra, Kiskörén pedig 13 százalékkal 90 ezer forintra.

Az elemzés szerint a tóparti nyaralók és ingatlanok iránti fokozott keresletet magyarázhatja a járványtól, illetve az esetleges második hullámtól való félelem. Márciusban, áprilisban sokan voltak, akik a kijárási korlátozások miatt a nagyobb városokból a nyaralójukba mentek.

Balogh László szerint a lakáspiac valamennyi szegmenséhez hasonlóan egyelőre bizonytalan a helyzet a nyaralók piacán is, bár az idei adatok alapján stabilabbnak tűnik, mint a lakáspiac. Hosszabb távon, a járványhatást leszámítva is elképzelhető egyfajta átrendeződés. A Balaton partján a legdrágább települések felől az olcsóbb területek felé mehetnek a vásárlók, a Velencei-tónál az északi oldalon lévő sukorói és pákozdi ingatlanok iránt fokozódhat az érdeklődés, ha leszűkül a gárdonyi és velencei kínálat. A Tisza-tónál pedig szinte valamennyi település esetében emelkedhetnek az árak a következő időszakban.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Balaton, Balogh László, ingatlan, ingatlan.com, koronavírus-járvány, második hullám, nyaraló, Velencei-tó


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest