Kattant a bilincs, Budapesten még időpontot sem lehet kérni műszaki vizsgára

Kattant a bilincs, Budapesten még időpontot sem lehet kérni műszaki vizsgára

Teherautók az autópályán (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok óta hiába keresik a fővárosi, Mozaik utcai műszaki vizsgaállomást a járműtulajdonosok. A telefont felveszik, de még időpontot sem lehet foglalni, mint mondják, „technikai okokból”. A másik fővárosi, Vas Gereben utcai állomáson napok óta a hívásokat sem fogadják (szerkesztőségünk legalább tucatnyiszor kereste a központot).

Emlékezetes, tizenegy, a Mozaik utcai műszaki vizsgaállomáson vizsgabiztosként dolgozó ember letartóztatását rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság egy vesztegetési ügyben. Az ügyészség a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a lépést. Húsz embert meggyanúsítottak.

A megalapozott gyanú szerint az érintettek hivatalos személyként arról állapodtak meg gépjármű-kereskedőkkel, hogy a műszaki vizsgáztatás során „rendszeres haszonszerzésre törekedve szervezetten követnek el korrupciós bűncselekményeket”. A soron kívüli vizsgáztatásáért vagy a vizsgák során felvetődő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért cserébe naponta több tízezer, esetenként akár százezer forinttal gazdagodtak.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón a Magyar Hang kérdésére azt válaszolta: A kiesett személyzet pótlásáról gondoskodni kell. – Sajnálom, de egyik napról a másikra nem megy ennyi ember pótlása – mondta, hozzátéve, hogy szerinte nincs rendszerszintű korrupció a műszaki állomásokon, de van komoly korrupciós kockázat.

2019. július 2-án a pomázi hatósági vizsgaállomáson tartott akciót a Központi Nyomozó Főügyészség, majd hat embert hallgattak ki gyanúsítottként üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével. Később kettejük letartóztatását és két másik illető bűnügyi felügyeletét rendelték el. A KNYFÜ Totalcarnak adott, 2020. május 18-i tájékoztatása szerint az eljárás még tart, az ügynek már huszonkét gyanúsítottja van, közülük hatan hivatali dolgozók voltak korábban. 

A rendőrség ha szükséges, intézkedik, büntetőeljárás folyik mindenki ellen, aki a visszaélésekben részt vett – fogalmazott most Gulyás Gergely, nem téve említést a korábbi esetről.