Bodolai László: Dull Szabolcsot ilyenért Németországban szíjon vezetik el

Bodolai László: Dull Szabolcsot ilyenért Németországban szíjon vezetik el

Az Index szerkesztőségi ülése (Fotó: Index/Bődey János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kemény szavakkal illette az Index kirúgott főszerkesztőjét a portált tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke egy zárt Facebook-csoportban. Bodolai László bejegyzése szombaton reggel kikerült az Origo elnevezésű kormányzati propagandaoldalra – a képernyőmentés hitelességét utóbb az Index.hu Zrt. elnöke megerősítette a Media1 szakmai portálnak.

Bodolai bejegyzésében – amelyet az után írt, hogy megpróbálták LMP-hez köthető személyek számonkérni – többek között arról számolt be, hogy Dull Szabolcs információkat adott ki konkurens sajtóterméknek, és szivárogtatásért „mondjuk Németországban szíjon vezetik el a rendőrök, én csak az igazgatóságból raktam ki.” Az ügyvéd jelzi, az igazgatóságból emiatt hívták vissza a menesztett főszerkesztőt, s beszámolt arról, hogy Dull egy hónapja tudta, hogy a Gergényi-tervként elhíresült kiszervezési ötletet el fogják vetni. A kuratóriumi elnök a bejegyzésében úgy véli, a kialakult helyzetben „a konkurencia röhöghet a markába”.

Bodolai leírta, hogy egy idő után csak titoktartási nyilatkozatok aláíratásával volt kénytelen a szerkesztőség vezetőivel beszélni, ugyanis „minden ment ki a 444-hez”. Arról is beszámolt, hogy a függetlenségi barométer átállítása miatt a hirdetők elbizonytalanodtak, és megemlítette, hogy „befutott több olyan infó, hogy Szabolcs rendszeresen egyeztet magas rangú baloldali pártpolitikusokkal”. Ezek miatt jutott a kuratóriumi elnök egyre inkább arra a következtetésre, hogy „a valódi cél nem a megegyezés, hanem az Index szétrobbantása.”

Saját bevallása szerint kockázatelemző felmérést készíttetett egy nemzetközi ügyvédi irodával arról, hogyan oszlik meg közte és Dull Szabolcs főszerkesztő között a felelősség. A felmérésből az derült ki, hogy ha fejre áll a cég, Dull semmit sem kockáztat, Bodolai azonban a teljes vagyonát. Miután a kialakult feszültség nem látszott oldódni, az elnök megegyezést ajánlott Dullnak – olyan feltételekkel, amilyeneket minden más, korábbi főszerkesztő esetében is alkalmaz. Bodolai úgy véli, a volt főszerkesztő emiatt „kürtölte tele a sajtót”, miszerint ez zsarolás, majd a szerkesztőségben emiatt lázította fel a kollégákat. A bejegyzésben leírtakat Bodolai a most távozó újságíróknak is megpróbálta elmagyarázni, akik azonban addigra annyira felhergelt állapotba kerültek, vagy nem értették a helyzetet, hogy csak sértegetni tudták őt. Az elnök – aki a témáról már korábban is tett említést – méltatlannak érzi, ahogyan az elmúlt napokban beszélt vele az Index.hu szerkesztősége, azt is állítja, hogy évekig tartotta a hátát a lap függetlensége érdekében, illetve ügyvédként 18 éven át képviselte és védte a bíróságokon portált.

A Media1 egy másik cikkben számol be arról, hogy az Átlátszó főszerkesztője a Facebookon állt ki Bodolai László mellett: aránytévesztésnek tartja, hogy a közvélemény Bodolai Lászlón verje el a port az egész Orbán-rendszer sajtópolitikája miatt. Bodoky Tamás, aki az Átlátszó megalapítása előtt tíz évet töltött az Index újságírójaként, posztjában azt is megjegyezte, szerinte az Index szerkesztősége feladta a várat, ahelyett, hogy megvédte volna.