Aláírásgyűjtést indított a balatoni viharjelzés megmentéséért a Jobbik képviselője

Aláírásgyűjtést indított a balatoni viharjelzés megmentéséért a Jobbik képviselője

Potocskáné Kőrösi Anita (Fotó: a politikus Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap délután négykor fejezte be a kétnapos éhségsztrájkot a Jobbik parlamenti képviselője Siófokon, amelyet a pénteki kezdés óta élőben közvetített. Potocskáné Kőrösi Anita Biztonságos Balatont, Mentsük meg a balatoni viharjelzést című akciójával arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a mögötte lévő telken új, ötszintes apartmanházat építenének, ami veszélyeztetheti a balatoni viharjelzés kiadását biztosító mérőműszerek pontosságát. 

Az éhségsztrájk lezárásaként elmondta, a szakemberekkel való beszélgetések során is meggyőződött arról, hogy a balatoni viharjelzés rendkívül fontos, életeket menthet. Sokszor perceken múlik egy fuldokló megmentése a tóból, ezért nem mindegy a viharjelzés gyorsasága és pontossága. Mint megjegyezte, a balatoni időjárás kiszámíthatatlanságát jelzi, hogy az éhségsztrájk befejezésekor zavartalan napsütés, kánikula volt, mégis elsőfokú viharjelzés volt érvényben a keleti medencében. 

A törvény szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat obszervatóriumainak hatvan méteres körzetében nem lehet építkezni, a helyi kormányhivatal mégis engedélyt adott az ötszintes apartmanházra. A politikus szavai szerint hiába szabályozza törvény, hogy az OMSZ hasonló objektumaitól számított 60 méteres körben nem lehet építkezni, a Somogy Megyei Kormányhivatal mégis kiadta az engedélyt az 5 szintes apartmanházra. Pedig a szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az épület zavarhatja az adatok pontosságát, így a viharjelzések alaposságát is.

Potocskáné pártok felett álló közügynek nevezte a siófoki viharjelzés ügyét, ezért bízik abban, hogy a kormánypárti képviselők is aláírják azt a kezdeményezést, miszerint a államnak ki kell sajátítania a szóban forgó területet és vissza kell adnia az alig 1200 négyzetméteres területet a magyar embereknek. Az ellenzéki képviselő közölte: Orbán Viktor miniszterelnökhöz is benyújtott egy írásbeli kérdést, amelyben kérte, hogy az állam sajátítsa ki a területet, és kell, hogy jusson pénz arra is, hogy „visszaadják a magyar embereknek ezt a picinyke partszakaszt, hogy ott fürdőzhessenek szabadon”.

Az ellenzéki képviselő arról is tájékoztatott, hogy elindított egy aláírásgyűjtést is a balatoni viharjelzés biztonságának megmentéséért.