Szinte mindenhol 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet

Szinte mindenhol 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet

Hőség a Balatonnál (Fotó: Laci Molnár/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki előrejelzése szerint az ország nagyobb részén a sok napsütés mellett többnyire csak kevés gomoly- és fátyolfelhő lehet az égen. Ugyanakkor a Dunántúl nyugati felében erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, arrafelé elszórtan alakulhat ki záporeső, zivatar, lokálisan felhőszakadás. Az Észak-Dunántúlon megélénkül a déli szél, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között valószínű.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön sem várható fronthatás, folytatódik a kánikula. Általában melegfronti jellegű tünetek lesznek jellemzőek, így fáradékonyság, fejfájás, tompaság és alvászavarok sokaknál előfordulhatnak. Az időseket és szívbetegeket még inkább megviseli a meleg, náluk vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, rosszullét nagyobb eséllyel alakulhat ki. Délután nyugaton lehetnek zivatarok, melyek környezetében fülledtté válhat a levegő és rosszullét, légszomj is jelentkezhet, emellett átmenetileg felerősödhetnek az asztmatikus panaszok is. Ahogy ilyen melegben, úgy csütörtökön is 10 és 16 óra között sokfelé erős, néhol nagyon erős lesz az UV-sugárzás. Az időjárás kedvez a szabadtéri programoknak, de napközben lehetőleg kerüljük a direkt napsugárzást, a tűző napon rosszul is lehetünk.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, csütörtök délután és este a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyek környezetében vizes, csúszós útszakaszokra kell számítani, helyenként hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, illetve erős, viharos széllökések csökkenthetik a menetstabilitást. Zivataroktól függetlenül nyugaton lehet élénk a déli szél. Hazánk nagy részén sok lesz a napsütés, így célszerű lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Hajnalban, kora reggel nyugaton, délnyugaton átmenetileg pára, sekély köd okozhat korlátozott látási viszonyokat. Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben!

Címkék: időjárás