Győztek a civilek, megmenekülhet az Álomvölgy

Győztek a civilek, megmenekülhet az Álomvölgy

Az Álomvölgy megvédése érdekében tüntettek 2019. november 23-án (Fotó: Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megmenekülhet az Álomvölgyként ismert, Budakeszi melletti terület – tudta meg az RTL KLUB Híradója. A 33 hektáros, lakatlan területen számos védett növény- és állatfaj él.

A Budakeszi határában fekvő Álomvölgy megmentése érdekében tavaly ősz óta akcióznak a helyi civilek, több száz fős tüntetést is szerveztek.

A tüntetés és tiltakozás hatására Baumgartner Antal tulajdonos már csak egy luxusháznak kinéző, általa csak mikrofarm mintagazdaságnak nevezett épületet tervez, de a civilek tiltakozása nyomán Budakeszi önkormányzata ezt is megtiltotta – hangzott el a Híradóban.

Magyarországon egyedülálló az az együttműködés, ami a civilek és az önkormányzat között létrejött – mondta Szigeti Balázs, a civilek szóvivője.

A képviselőtestület augusztus eleji rendeletében helyi jelentőségű védett területté nyilvánította az Álomvölgyet. „A területen épület elhelyezése nem engedélyezett, gépi földmunka nem végezhető” – mondta ki a rendelet.

A terület tulajdonosát, Baumgartner Antalt kereste a Híradó, de nem akart nyilatkozni. Úgy tudják, a Pest Megyei Kormányhivatal felülvizsgálati döntésére vár az önkormányzat rendeletéről. A Híradó információi szerint perre készül, mert sérülnek a magántulajdonhoz fűződő jogai.

Az RTL úgy tudja, az eddigi építkezések miatt a budaörsi rendőrkapitányság nyomozást folytat természetkárosítás bűntettének gyanújával.