Áder János: Nehéz hónapok előtt állunk

Áder János: Nehéz hónapok előtt állunk

Áder János köztársasági elnök érkezik katonai tiszteletadás mellett az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségre és tisztavatásra a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ez az ünnep más, mint a korábban megszokott augusztus 20-ák – erről beszélt Áder János államfő az állami ünnep délelőttjén a Kossuth téren megtartott ünnepségen. A köztársasági elnök szavai szerint csakúgy, mint az idei húsvétunk, a mai nap is mindannyiunktól önfegyelmet igénylő, korlátok közé szorított ünnep.

– Tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal. Egy ilyen, a megszokott ékességeitől megfosztott ünnep ébreszthet rá minket, hogy a Szent István alkotta örök Magyarország hogyan épült és – a nehézségek ellenére – miként épül ma is – fogalmazott. Mint mondta, ilyenkor a korábbinál is láthatóbbá válik mindazok munkája, akik a közjót szolgálják. Az orvosok, ápolók, gondozók kitartása, a tanárok, oktatók, nevelők türelme, a katonák, a rend és a határ őreinek fegyelme. Az államfő szerint csak az ő segítségükkel lehettünk úrrá félelmeinken, tanulhattunk türelmet és gyűjthettünk erőt a folytatáshoz. Az elmúlt hónapokban az ő felelősségteljes szolgálatuk erősítette bennünk a hitet, növelte a reményt.

Áder János megfogalmazása szerint nehéz hónapok előtt állunk. De bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot. – Tartsuk meg egészséges életerejét – hívta fel a figyelmet.

A köztársasági elnök beszédét azzal zárta: munkánkhoz legyen iránytű ez a négy szócska, A haza minden előtt.

Előzőleg katonai tiszteletadás mellett, Áder János, Orbán Viktor és Kövér László házelnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a Himnusz hangjaira. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek tették le esküjüket.

A koronavírus-járvány miatt idén a hagyományos programok többségét - köztük a légiparádét, a tűzijátékot, a Szent Jobb-körmenetet - nem tartják meg, de országszerte több településen és a határokon túl is lesznek megemlékezések valamilyen formában az állami ünnepen.