Népszava: két hét alatt 50 millió forintot repülhetett el a NER luxusgépe

Népszava: két hét alatt 50 millió forintot repülhetett el a NER luxusgépe

Az OE-LEM – Bombardier Global 6000 magángép (Fotó: Flickr/Dylan Agbagni)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább 33 millió forintot repült el augusztusban két hét alatt a kormány holdudvarának kedvenc luxusgépe, ám ehhez további tételek is jönnek. Volt, hogy szinte megállás nélkül ingázott európai nyaralóhelyek és Budapest között – írja a Népszava.

Mint azt a 24.hu korábban megírta, az OE-LEM lajtsromszámú Bombardier Global 600-as magángép, amely arról híresült el, hogy fideszes vezetőket és a rendszer gazdasági elitjét szállítja, a Flightaware.com-on látható adatok szerint folyamatosan ingázott Budapest és népszerű horvátországi, ciprusi, spanyolországi nyaralóhelyek, illetve a francia Riviéra között.

Ismert, az Átlátszó a repülési adatokból és a Szijjártó Pétert augusztus közepén fedélzetén tudó Lady Mrd luxusjacht útvonalából arra a következtetésre jutott, hogy a külügyminiszter is igénybe vehette a Bombardier szolgáltatásait.

A Népszava szerint feltűnően egybeesik a luxusgép mozgása Orbánéval is: a miniszterelnök a horvát sajtó szerint Hvar szigetén vendégeskedett, a lap forrása szerint épp a hosszú hétvégén, amikor a luxusgép többször is járt a közeli Brac szigetén. A Flightaware.com-on látható adatok szerint augusztus 12-e óta a repülő húsz alkalommal repült, összesen 24,7 órát töltött a levegőben.

Egy ilyen Bombardier gép üzemben tartási költsége az erre specializálódott Aircraftcalculator nevű oldal adatai alapján repült óránként 4,5-6 ezer dollár között mozog. Azaz csak amíg a levegőben volt ebben a másfél hetes időszakban, 33 és 44 millió forint közötti összeget égetett el: ennyibe került az üzemanyag és a repülőgép „kopása”. S ebben nincs benne az OE-LEM leszállási, parkolási díja, a kezelő személyzet bére – írja a lap.

A Népszava becslései szerint ezekkel együtt az OE-LEM legutóbbi útjainak költségei bőven 50 millió forint fölött voltak.

A magángépet Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc is igénybe vette már egy-egy üzleti út vagy éppen focimeccsre való utazás érdekében.