HIRDETÉS
HIRDETÉS

Valaki nagyon jól fog járni a balatoni kikötőkkel

Szerző: | 2020. szeptember 18., 09:05 | Belföld

A révfülöpi kikötő látványterve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Népszava szerezte meg azt az előterjesztést, ami szerint csak egyben lehet majd pályázni tizenegy balatoni vitorláskikötő 15 éves bérleti jogára. A pályázat feltételeit mintha úgy határozták volna meg, hogy csak egy nagyon szűk befektetői kör indulhasson eséllyel.

A Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. várhatóan a mai rendkívüli közgyűlésén dönt az előterjesztésről. Bár az ellenzők szerint a Bahart maga is üzemeltethetné a kikötőket, nagyon úgy tűnik, hogy azokat bérbe fogják adni.

Méghozzá a bérlő jól meghatározható körből kerülhet ki, erre utalnak a pályázatban meghatározott feltételek. A pályázónak

  • félmilliárd forint saját tőkével,
  • ingatlanüzemeltetési tapasztalattal kell rendelkezniük,
  • vállalni kell a minimum évi nettó 475 milliós üzemeltetési díjat (plusz rezsi).
  • Nettó 250-250 millióval kell hozzájárulni a tihanyi és a balatonföldvári kikötőfejlesztésekhez.

A nyertes később továbbértékesítheti a kikötők bérleti jogát. A jelenlegi kikötői vállalkozókat át kell vennie, de a szerződéseiket ezután módosíthatja és fel is mondhatja. Bár a Balaton parti települések szavazhatnak a Bahart közgyűlésén, de a legutóbbi tőkeemelés után az állam kétharmados tulajdonrészt szerzett, így a képviseletében eljáró Magyar Turisztikai Ügynökség szabadon dönthet.

Korábban már volt arra példa, hogy keresztül is vitte az akaratát az önkormányzatok ellenében. A jachtkikötők eddig is jó üzletnek számítottak. Évről évre nőtt az általuk termelt bevétel: 2016-ban még csak 633 millió, idén már 967 millió forint volt a bevétel. A cég „profiltisztításra” hivatkozva adja bérbe az üzemeltetést.

Címkék: Balaton, Balatoni Hajózási Zrt., kikötő


HIRDETÉS
Showbiz

Showbiz

„Magának már nagyon régen vége van, és ezen semmi nem változtat. De én most a legnagyobb ajándékot kínálom, amit egy színház igazgatója kínálhat. A hírnevet. Azt, hogy egy ország fogja figyelni magát!”

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest