Menczer Tamás: úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert

Menczer Tamás: úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára beszédet mond a nemzeti összetartozás éve alkalmából tartott rendezvényen a Somogy megyei Lengyeltótiban 2020. szeptember 11-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az információ egy kiszivárgott dokumentumból származik, „úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok” – így reagált Menczer Tamás külügyi államtitkár hétfő este az ATV-ben a tárca kiszivárgott levelére.

Mint azt a Telex megtudta, „Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára az Európai Unióban található magyar nagykövetségeknek. Ebben arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen, mikor, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”. A KKM akkor úgy reagált a Telexnek, hogy a tárca „feladatából is adódóan mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak”.

A 444.hu beszámolója szerint Menczer így indokolta az ATV-ben a levél megszületését: „Mi nem listázunk újságírókat. Se ilyen szándékunk, se ilyen tudásunk nincsen hozzá. Azt láttuk nyilvános adatokból, bárki megnézhet különböző honlapokat, hogy egyes Soros-szervezetek, például a Transparency International nevű szervezet szervez ilyen érzékenyítő kurzusokat. Szakmai utak! Hogy oda ne rohanjak. És itt együttműködő partnerként vannak feltüntetve különböző budapesti nagykövetségek is. És akkor mi megnéztük, hogy.. már csak úgy kíváncsi lettem, mert nekem a feladatom a Külügyminisztériumban például az, hogy politikai ügyekkel foglalkozzak, és azt egy politikai ügynek tekintem, hogy ha Soros György finanszíroz médiakurzusokat baloldali újságíróknak.”