Belháború tört ki a dunaújvárosi Fideszben

Belháború tört ki a dunaújvárosi Fideszben

Dunaújvárosban a Polgármesteri Hivatal épülete (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belharc alakult ki a dunaújvárosi Fideszben: az ügy két főszereplője a korábbi polgármester Cserna Gábor, illetve egykori alpolgármestere, az önkormányzatban jelenleg a kormánypárti frakcióban ülő Gombos István. A vita amiatt robbant ki, hogy Gombos István – a többi fideszessel ellentétben – kért és kapott egy bizottsági helyet a jobbikos Pintér Tamás által vezetett és ellenzéki többséggel bíró önkormányzatban. Szó van mandátum visszakéréséről csakúgy, mint a frakcióból való kiültetésről.

Dunaújváros sokáig fideszes vezetésű volt, 2019 októberében azonban a jobbikos Pintér Tamás szerezte meg a polgármesteri posztot és a képviselő-testületben is többségbe került az ellenzék. A Fideszből mindössze négyen jutottak be, ők is listáról. Habár a mandátumok mellé bizottsági helyek és az azzal együtt járó munka is járna, Cserna Gábor egy levélben jelezte: a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete nem kíván élni a felkínált képviselői bizottsági és külső szakértői helyekkel.

Idén szeptemberben ugyanakkor a Fidesz dunaújvárosi frakciójában ülő Gombos István mégis bekerült a Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottságba. Cserna Gábor állítása szerint meglepetésként érte őket párttársa lépése. – Most a mandátumát adó szervezet „háta mögött” egyezkedett egy tiszteletdíjas bizottsági helyért. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyire korrekt ez az eljárás, legfőképpen Gombos Istvánnak – írta a Facebook oldalán Cserna Gábor. Később a Dunaonline.hu elnevezésű oldalon közzétett videójában a történtek kapcsán az elvek feladásáról beszélt. Sőt, azt is hozzátette, hogy a Fidesz frakciója nem tekinti innentől kezdve tagjának a képviselőt és felszólította, hogy vagy mondjon le a listán megszerzett mandátumáról vagy üljön ki a képviselőcsoportból és legyen a jövőben független képviselő.

A bizottsági tisztséggel Gombos István tiszteletdíja egyébként bruttó 74 800 forinttal emelkedik és természetesen részt kell vennie a testület munkájában. Továbbra is ő az egyetlen fideszes, aki így tesz.

A Magyar Hang elérte Gombos Istvánt, akitől szerettük volna megtudni, hogy miért mondott ellent pártközösségének, illetve, hogy Cserna Gábor kérésének megfelelően lemond-e önként a mandátumáról vagy távozik-e a Fidesz frakciójából. A politikus azonban nem kívánt nyilatkozni.

A többséget adó, ellenzéket tömörítő Rajta Újváros! frakció vezetője megdöbbentőnek nevezte Cserna Gábor kijelentéseit. Szabó Zsolt szerint megdöbbentő, hogy a Fidesz volt polgármestere azért akar büntetni egy képviselőt, amiért az elvégzi a munkáját. Szerinte ráadásul álságos, hogy Cserna kifogásolja, hogy tiszteletdíjas helyet fogadott el Gombos István, hiszen a Fidesz frakció többi tagja is úgy veszi fel a tiszteletdíját, hogy egyébként a közgyűlési munkában alig vesznek részt.

(Cikkünk korábbi verziójában Gombos István Fidesz-frakcióvezetőként szerepelt, a hibáért elnézést kérünk – szerk.)