Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Orbán már nem érzi az ízeket – Interjú Nagy Bandó Andrással

Szerző: | 2020. október 12., 06:00 | Belföld

Nagy Bandó András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elszomorító, hogy lassan tényleg nem marad olyan területe a magyar kultúrának, amibe a hatalom nem tenyerel, nem tipor bele – ezt mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Nagy Bandó András. A leginkább humoristaként ismert író szavai szerint Orbán egy olyan séfhez hasonlítható, aki mindent a saját szája íze szerint akar süt ni és (ki)főzni, és eközben nem veszik észre, hogy covidos, és nem érzékeli az ízeket és az illatokat.

HIRDETÉS - AIP

(…)

HIRDETÉS - AIP

Egy esetleges kormányváltás kapcsán úgy felidézte egy két évvel ezelőtt írt publicisztikáját, miszerint egyetlen ellenzéki szövetség képes csak változást hozni. – Hadihajó ellen esélytelenek a halászbárkák és ladikok. Ennyi csónakocskára külön-külön nem tud ráállni egy hiteles kapitány – mondta, majd azt is hozzátette, hogy egy választási győzelem után ráérnek majd más-más ablakból való gittet rágni. Ehhez – mint közölte – kell egy hiteles Mózes.

(…)

Az író az Orbán-kormány intézkedései kapcsán azt dicsérte, hogy nem hordják ki külföldi cégek a nemzeti vagyont, és hazai cégek kapnak lehetőséget. Ám szerinte rögtön itt a fonákja: „Mészáros és társai név alatt Orbán és családfája”. – Kérdem: el tudja bárki is képzelni, hogy ez a gagyogó szaki milliárdos üzleteket visz, és érti is, hogy melyiket miért? Tíz gáz- és vízszerelőt ismerek, akik jobb képességűek nála, oszt mégse ők gazdagodtak meg – mondta. Szerinte ez van, „mondja a teszetosza ellenzék, és így jó, mondja a birka Orbán-rajongó”.

Hogyan viselte, viseli a járványt? Visszatekintve a pályájára, mit tart a szívéhez leginkább közel állónak? Honnan jött a Vers-sarok ötlete? Korábban a humoristák tényleg az indulatok levezetésére egyfajta szelepek voltak, vagy tényleg szabad volt a „király bohócaiként” szabadon azt mondaniuk, amit akartak? A mai fiatal humoristák közül kit, kiket tart a nagy elődök méltó utódának, utódainak, és miért? A most működő humoristáknak könnyebb vagy nehezebb a dolguk, mint nekik volt? Figyelemmel kíséri-e azt a botrányt, ami a színművészeti egyetemen zajlik? Humoristaként mit szól ahhoz, hogy egy gépesített lövészezredest küldtek oda kancellárnak? Mi a véleménye arról, hogy ma éppen Iványi Gáborék egyháza által működtetett – hajléktalanokat is ellátó, gyógyításukra kórházat biztosító – intézményektől vont el pénzügyi forrást az állam? ahhoz, hogy Magyarország jó hellyé váljon, hogy itt boldogan, elégedetten élhessenek az emberek, mire lenne szükség? Vajon elég lesz-e az, ha megtörténik a hatalomváltás, ha egy egységes ellenzék elküldi a mostaniakat, vagy ehhez ennél lényegesen többre lenne szükség? Tudna-e példákat mondani arra, amit az Orbán-kormány nagyon jól csinált? Hol láthatjuk, hallhatjuk legközelebb? Melyik könyvét keressük, ha Nagy Bandó András legfrissebb verseit, gondolatait akarjuk elolvasni?

A kérdésekre adott válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang október 9-én megjelent 2020/41. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/41. számban? Itt megnézheti!

Címkék: ellenzéki összefogás, Mészáros Lőrinc, Nagy Bandó András, Orbán Viktor, Orbán-kormány


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest