Ne lepődjünk meg, ha északon havas eső esik

Ne lepődjünk meg, ha északon havas eső esik

(Fotó: Wald1siedel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet szerdán napközben – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. További csapadék is ott fordulhat elő, de már jóval kisebb mennyiségben, mint korábban. Az OMSZ szerint ebben az időszakban nem „különlegesség” a havazás. A térség időjárását alakító mediterrán ciklon, miközben észak felé helyeződik át, maga mögött hidegebb levegőt hoz a Kárpát-medencébe, és a magasban egyre nagyobb területen „megjelennek a mínuszok” – tette hozzá a meteorológiai szolgálat.

Mint emlékeztettek, a legutóbbi emlékezetes őszi első havazás 2016-ban volt. Akkor október 5-én délután jelentek meg az első hópelyhek az Északi-középhegység magasabb csúcsain, és másnap reggelre a Kékestetőn már 4 centiméteres hóréteg alakult ki, ami azóta is napi rekordnak számít.

Napközben délebbre már jelentősen csökken a felhőzet, kisüthet a nap, számottevő csapadék nem várható.

A nyugati, délnyugati szél többfelé megerősödik, a Balaton és a Bakony térségében viharossá fokozódik, a Tiszántúlon viharos lökések is lehetnek.

Délnyugaton helyenként talajmenti fagy is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 17, az északi harmadban 7 és 11 fok között alakul.

Az Időkép szerint szerdán távozik a hidegfront, de a hűvös, szeles időben stresszesek, fáradékonyak lehetünk, a hangulatunk ingadozhat. 

Címkék: időjárás