HIRDETÉS
HIRDETÉS

Karácsony Gergely: Induljanak helyi népszavazások, hogy az uniós segélyalap legalább felét önkormányzatok kapják meg

Szerző: | 2020. október 17., 12:40 | Belföld

Karácsony Gergely és Szabó Kimmel Tamás a helyi népszavazási kezdeményezések bejelentésekor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Helyi népszavazásokat indítanának országszerte települések annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg – jelentette be Karácsony Gergely szombaton a Szabad Városok Közös Kiállása elnevezésű rendezvényen. – Ez egy utolsó nagy roham az európai uniós pénzekért – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely számtalan alkalommal beszélt már arról, hogy ideális lenne, ha az uniós forrásoknak egy része közvetlenül az önkormányzatokhoz juthatna el, hiszen helyben tudnak leginkább dönteni a felhasználásukról. A koronavírus-járvány a korábbinál is nehezebb helyzetbe hozta a településeket, így erre most még inkább számítanának. Magyarország összességében több mint 6 milliárd eurót – vagyis 2000 milliárd forintot meghaladó összeget – kaphat a koronavírus elleni EU-mentőcsomagból, ennek legnagyobb részét (4,64 milliárdot) az újjáépítési alap teszi ki. – Több magyar önkormányzat nevében azt kezdeményezzük, hogy az Európai Unió Bizottsága és az Európai Parlament támogassa azon törekvésünket, hogy ennek a támogatásnak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használhassa fel Magyarország – közölte már korábban is.

Ez a fajta kérés most új szintre lép. A politikus azt kezdeményezte, hogy a „szabad városok és szabad települések” indítsanak el helyi népszavazási mozgalmat az európai uniós forrásokért. Ez azt jelenti, hogy írjanak ki helyi népszavazásokat annak érdekében, hogy a települések kezdeményezzék a kormánynál: az uniós segélyalap felét a helyi önkormányzatok lakosságarányosan használhassák fel. – Nem Budapestnek kérjük ezt a pénzt, hanem mindenkinek. Kistelepülésnek, nagyobb településnek, kormánypártinak, ellenzékinek, hiszen az önkormányzatok bajban vannak – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy a helyi polgármestereknél senki nem tudja jobban, hogy mit kell helyben tenni.

Az elképzelésük, hogy idén novemberben dönthetnek a helyi képviselő-testületek ezeknek a helyi népszavazásoknak a kezdeményezéséről, a jogi procedúrának megfelelően pedig jövő tavasszal a referendumokat is megtarthatnák. Mindenhol ugyanazt a kérdést fogják feltenni, több mint 20 település már csatlakozott is a közös akcióhoz, de várják, hogy mások is hasonlóan döntsenek. – Ha a szavazófülkékben el lehet mondani azt, hogy kire bíznánk szívesebben a pénzünket, a kormányra vagy az önkormányzatokra, akkor pártállástól függetlenül mindenki inkább az önkormányzatokban fog bízni – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy ők most kiállnak a fideszes vezetésű önkormányzatokért is. Azt is hozzátette, hogy a kormánynak „sok millió ember akaratát nem lehet csak úgy félresöpörni”.

A rendezvényen egyébként online bejelentkezett több vidéki polgármester is, akik egyöntetűen a kormányzati elvonások miatt problémákról beszéltek.

Címkék: Karácsony Gergely, koronavírus, önkormányzatok, Szabad Városok Közös Kiállása, uniós források


HIRDETÉS
Nem mese ez, gyermek

Nem mese ez, gyermek

Ahonnan elindultunk, ismét ott vagyunk. Két pólus, lehet, hogy egyformák is méret szerint most. Mint régen. Hogy a frontemberek is ugyanazok, az bónusz, és épp az teszi olyan otthonossá az egészet.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest