Otthoni munkavégzés, meghosszabbított munkanélküli ellátás –11 pontot fogalmazott meg az ellenzék

Otthoni munkavégzés, meghosszabbított munkanélküli ellátás –11 pontot fogalmazott meg az ellenzék

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék közös, 11 pontos járványügyi határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek – jelentették be hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.

Azért állunk itt hogy segítsünk, mert mindannyian a hazát szolgáljuk – kezdte a közös sajtótájékoztatót Varju László (DK). Mellette Lukács László (Jobbik), Csárdi Antal (LMP), Harangozó Tamás (MSZP) és Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) ismertette a közösen megfogalamzott pontokat.

  1. Minden magyar állampolgár számára tegye lehetővé, hogy ingyenesen teszteltethesse magát a koronavírus fertőzés kimutatása érdekében, teremtse meg a tömeges és ingyenes tesztelés pénzügyi és technikai feltételeit;
  2. Legalább kéthetente minden egészségügyi dolgozó, pedagógus, valamint szociális dolgozó, továbbá minden kórházi felvételre kerülő beteg és a szociális intézmények lakói esetében végezzék el a megfelelő vírusteszteket;
  3. Teremtse meg az azonnali és hatékony kontaktkutatás feltételeit, és gondoskodjon a kontaktok azonnali és gyors teszteléséről;
  4. Az egészségügyi szakdolgozók 100% bérkiegészítésben részesüljenek, figyelembevéve a folyamatban lévő béremelést is, tekintettel az egészségügyre nehezedő nyomásra.
  5. A járvány időszaka alatt minden fertőzöttnek lehetővé kell tenni az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, függetlenül a biztosítotti viszonyától.
  6. Gondoskodjon arról, hogy a koronavírus-fertőzés tünetei miatt a betegsége idejére otthon maradó munkavállaló számára a munkajogi és társadalombiztosítási szabályozás ne jelentsen anyagi hátrányt, elősegítve ezzel mind a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését, mind a munkavállalók biztos megélhetését;
  7. Támogassa az otthoni munkavégzés alkalmazását azokon a munkahelyeken, ahol ez lehetséges, alakítsa ki az otthoni munkavégzés szabályozási kereteit, biztosítsa, hogy a munkaadók lássák el a munkavállalókat megfelelő eszközökkel és járuljanak hozzá az otthoni munkavégzés költségeihez és a rezsihez, ennek fedezetét központi költségvetésből biztosítsa a kis és közepes vállalkozások számára;
  8. Gondoskodjon a munkájukat elvesztett dolgozók számára azonnali közvetlen támogatás kifizetéséről, és a munkanélküli ellátások igénybevételének időtartamát növelje meg;
  9. A korábbinál kedvezőbb feltételekkel indítsa újra a részmunkaidős foglalkoztatást támogató állami programot, ágazattól függetlenül nyújtson közvetlen támogatást a járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro, kis és közepes vállalkozásoknak.
  10. A megélhetés terheinek növekedése miatt nyújtson azonnali pénzügyi támogatást a gyermekes családoknak és a nyugdíjasoknak.
  11. Vonja vissza az önkormányzatokat sújtó elvonásokat, és nyújtson többlet állami támogatást a helyhatóságok megnövekedett feladatainak ellátására. 

Harangozó Tamás (MSZP) a javaslatnak azt a részét emelte ki, ami százszázalékos táppénzt biztosítana a koronavírus-fertőzötteknek és a hatósági karanténba kerülőknek. Hozzátette, hogy az álláskeresési járadék időtartamát kilencven napra, összegét pedig nettó százezer forintra emelnék.

Feltették Varju Lászlónak a kérdést, hogy ebben az esetben a Momentum miért nem vett részt a sajtótájékoztatón, amire a DK alelnöke azt válaszolta, hogy a Momentum számára is megvolt a lehetőség a csatlakozásra. Újabb felvetésre hozzátette, a jelenlévő pártoknak van lehetőségük benyújtani egy parlamenti határozati javaslat, de „természetesen örülünk annak, hogyha az európai parlamenti lehetőséggel rendelkező Momentum is csatlakozik hozzánk”.

Arról, hogy miért határozati javaslatot, miért nem törvényjavaslat nyújtanak be, a szocialista Harangozó Tamás közölte, hogy miután minden ellenzéki frakció meg kívánja szavazni a veszélyhelyzet meghosszabbítását, olyan javaslatokat tesznek, amelyek megvalósítását elvárják a kormánytól. A határozati javaslatoknak pedig az a dolguk, hogy feladatokat tűzzenek ki a kormány elé az Országgyűlés nevében – mutatott rá.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatót követően néhány perccel bejelentette a kedd éjféltől életbe lépő, újabb szigorításokat.