Íme egy jó példa arra, miért is nehéz a sajtó dolga Orbán kormányzása idején

Íme egy jó példa arra, miért is nehéz a sajtó dolga Orbán kormányzása idején

Katonai rendészek járőröznek a budapesti Lehel téren, a piac előtti villamos végállomásnál 2020. március 29-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Intézkedni csak a rendőrnek van jogosultsága civilekkel szemben, ezért vegyes járőrözés lesz – magyarázta Orbán Viktor a Tv2-nek adott szerda esti interjújában. Emlékezetes, napközben még úgy fogalmazott rövid Facebook-videójában, hogy:  „A katonáink most nem háborúban fogják védeni a hazát, hanem besegítenek a rendőrségnek, a központi közigazgatásnak és az egészségügyi ellátásnak is.”

Mivel az orbáni bejelentést követően – ahogy esetében lenni szokott – számos kérdés maradt bennünk, az illetékes minisztériumhoz fordultunk. Három felvétésre kértünk választ, ezek az alábbiak voltak:

– Mit jelent majd a besegítés a gyakorlatban, jól értelmezzük-e, hogy valójában a katonai rendészet bevonásáról van szó? 

– Háborús helyzeten kívül van lehetőség a katonák bevetésére rendvédelmi céllal civil élethelyzetek kezelésére? (A katonaság is részt vesz a kijárási tilalom betartatásában – ez az orbáni bejelentés címe.)

– Az egészségügyi besegítés mit jelent a gyakorlatban?

A Honvédelmi Minisztériumban többek között az a jó, hogy esetükben legalább esélyünk van arra, hogy kérdéseinkre valamilyen választ kapunk, szemben például az Emberi Erőforrások Minisztériumával, ahol a sajtósok képtelenek erre. A hangsúly azonban a valamilyenen van ezúttal is, íme ugyanis a válasz, kéretik összevetni kérdéseinkkel:

„A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályára érkezett megkeresésére hivatkozva az alábbiakról tájékoztatjuk: A Magyar Honvédség, ahogyan a koronavírus-járvány első hulláma során tette, úgy most is részt vesz a vírus elleni védekezésben. Segíti a rendőrség munkáját a kijárási tilalom, a közrend, a közbiztonság fenntartásában, illetve besegít mindenhol, ahol ez lehetséges, az egészségügyre nehezedő teher viselésébe is. Katonáinkra továbbra is számíthatnak a magyar emberek. A rendőrséggel együttműködve a legnagyobb körültekintéssel végzik a már meglévő és a járványügyi-helyzet változása miatt jelentkező új feladataikat is. Honvédelmi Minisztérium, Kommunikációs Osztály”

Szóval nem egyszerű.