A korábbinál több 65 feletti halt meg, de csak töredékük a koronavírus miatt

A korábbinál több 65 feletti halt meg, de csak töredékük a koronavírus miatt

Mécses ég egy síremléken a budapesti Farkasréti temetőben halottak napján, 2019. november 2-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Korábban már lehetett olvasni, hogy bár a koronavírus-fertőzés következtében idén már több mint 2700-an elhunytak, mégis eddig összességében kevesebb volt a halott, mint a megelőző években. Akad viszont olyan korosztály, amelyben többen hunytak el az elmúlt időszakban, mint korábban – derült ki a 24 cikkéből.

A lap az augusztus 10. és október 18. közötti haláleseteket vizsgálta, azt találva, hogy ebben az időszakban 537-en hunytak el a koronavírus-fertőzöttek közül, hetven százalékuk októberben. A 65 felettiek esetében viszont ezerrel több halott volt, mint az előző öt év átlaga. A koronavirus.gov.hu-n található adatok szerint a 605. és az 1142. sorszámú elhunytak közül 453 volt 65 éves vagy annál idősebb, ha őket levonjuk, marad ötszáz olyan nyugdíjas korú ember Magyarországon, aki úgy hunyt el az elmúlt tíz hétben, hogy a népegészségügyi központ szerint nem koronavírus okozta a halálukat.

Az összesítés szerint az előz évekhez képest a legnagyobb különbség a 65 és 69 év közötti korosztályt illetően volt. Az elmúlt öt évben átlagosan 2500-an haltak meg közülük ebben az időszakban, idén viszont 2900-an. Ugyanakkor a vizsgált tíz hét 537 koronavírusos halottjából mindössze 73 tartozott ebbe a korcsoportba, tehát a korábbi évekhez képest háromszázzal több 65 és 69 év közötti ember halt meg ekkoriban. Az 55 és 60, illetve 60 és 65 év közötti csoportokban viszont kevesebb volt a halott, mint korábban.

A Belügyminisztérium adatai szerint szeptemberben 10 775-en hunytak el, míg tavaly ebben a hónapban 9867 halott volt. Októberben idén több mint ezren haltak meg koronavírus-fertőzés következtében.

A lehetséges okokat illetően egy másik 24-cikk is eligazíthat. Ebben a Focus Online-ra hivatkozva azt írták, Németországban nemcsak maga a vírus, de az elrendelt korlátozások és a járványhelyzet miatti félelem is sokak halálához vezet. Vannak, akik bár súlyos betegek, de a fertőzéstől való félelem miatt nem mentek orvoshoz, másoknak halasztották a műtétjét, vagy épp öngyilkosok lettek a lezárások miatti magányosságérzet miatt.