Egy francia lap szerint oltatnának a magyarok, csak nem mindegy, mivel

Egy francia lap szerint oltatnának a magyarok, csak nem mindegy, mivel

A koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcinája a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár több kutatás azt állapította meg korábban, hogy a magyarok jó része nem oltatná be magát, jóval optimistábban írt a vakcinához való hozzáállásról a France Info. A címben is azt emelve ki, hogy a népesség kedvezően áll a koronavírus elleni oltáshoz, csak nem mindegy, az milyen vakcinával történik.

A lap a Központi Statisztikai Hivatal felmérését idézte, ami szerint mindössze 15 százalék döntötte el, hogy beoltatja magát, míg 35 százalék nem kíván így tenni. A többség tehát bizonytalan, aminek okai között számos tényezőt találhatunk. A francia oldal a magyar kormány ellentmondásos kommunikációját, illetve az orosz és a kínai vakcina iránti nyitottságát említette. Hozzátehetjük ehhez, sokan azt hozzák fel érvként, hogy túl hamar készült el az oltás, míg más esetekben hosszú éveket kell várni erre. A vakcina mellett érvelők viszont megemlítik, hogy ez azért van így, mert most jóval több pénz és figyelem jutott a kutatásokra, hiszen mindenki ezt az oltást várta. Tehát a többi esetben bizonyul túl lassúnak a folyamat, nem a mostaniban túl gyorsnak.

Érdekes módon a francia lap arra jutott, hogy a magyarok többnyire nem oltásellenesek. Idézve azt a két évvel ezelőtti kutatást, amit nem régi, nagyobb vihart kavart cikkében a Politico is. Az Európai Bizottság akkori felmérése szerint a magyarok 91 százaléka nem elutasító a védőoltásokkal szemben. Ehhez tette hozzá a France Info, hogy a tavaly nyári kutatás szerint is a magyarok több mint fele elfogadó volt a koronavírus-ellenes védőoltással szemben.

Az oldal kiemelte, a bizalmatlanság leginkább a keleti vakcinákkal kapcsolatban érhető tetten. Az oroszt például mindössze hét százalék adatná be magának. A hivatalos kommunikáció viszont ellentmondásos volt azt illetően, lehetne-e választani, ez pedig jelentősen csökkenthette az oltási hajlandóságot. Miközben még az sem egyértelmű, hogy egyáltalán lesz nálunk orosz vakcina: egyelőre csak a Pfizer termékéből érkezett, az oroszból pedig nem biztos, hogy lehet kellő mennyiségben gyártani. A France Info kiemelte azt is, hogy a vakcina beadatásához egy olyan kormányzati oldalon kell regisztrálni, amin az adataink a választási rendszert felügyelő céghez kerülhetnek. Vannak, akik attól tartanak, hogy az orosz vagy a kínai vakcinát kapnák meg úgy, hogy erről nem is tájékoztatnák őket. (Erre egyébként nem igazán van esély, miután az oltás előtt kapott tájékoztatón most is egyértelműen szerepel, melyik gyártótól származik a beadott vakcina.)

A France Info meg is kérdezett egy 52 éves magyar nőt, aki azt mondta, senkinek nincs kedve beadatni az orosz vagy kínai vakcinát, de a magyar kormány visszatartja az információkat. Ő például magánúton adatná be az oltást, hogy biztos legyen benne, az amerikait kapja.

A francia lap is megjegyezte, a magyar kormány is észbe kapott, és igyekszik növelni az oltási hajlandóságot. Például azzal, hogy a Pfizer vakcináját amerikai-magyar terméknek nevezte. Orbán Viktor tett így korábban a rádióinterjújában, ennek kapcsán pedig a kormánysajtóban vakcinaügyben betámadott Krekó Péter is azt mondta, hogy jó döntés volt. Az elmondása szerint ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy egy magyar vakcinában 32 százalék bízik, míg az amerikaiban 28.